Volgens milieuactivisten het zoveelste bewijs dat de regering-Sunak de klimaatagenda laten varen

Britse windmolenparken moeten in de wachtrij voor… olie en gas

Ehimetalor Akhere Unuabona / Unsplash

Britse klimaatactivisten protesteren tegen investeringen in fossiele brandstoffen.

Brits premier Rishi Sunak wil olie- en gasexploratie toelaten op locaties die eigenlijk al waren toegewezen aan offshore windenergieprojecten. ‘Een politiek spel met het klimaat’, zeggen critici in de Britse krant The Guardian.

De Britse regering maakte vrijdag bekend dat het fossiele brandstofbedrijven de toelating verleent om naar olie en gas te zoeken onder locaties die bestemd zijn voor offshore windmolenparken. Volgens milieuactivisten is dit het zoveelste bewijs dat ministers de klimaatagenda laten varen.

Volgens The Guardian zal de North Sea Transition Authority (NSTA), het orgaan dat de olie- en gasproductie in de Noordzee reguleert, bevestigen dat het vergunningen verstrekt aan ongeveer dertig bedrijven om naar fossiele brandstoffen te zoeken op locaties die eigenlijk bestemd waren voor toekomstige windmolenparken op zee.

Milieuactivisten vrezen dat deze zet de transitie naar schone energie alleen maar zal belemmeren.

Onverantwoordelijk

Voor Sunak zelf is het nieuws welkom, want van zijn achterban is geweten dat velen graag meer olie- en gaswinning in de Noordzee willen zien.

‘In plaats van te investeren in nieuwe olie, zou er geïnvesteerd moeten worden in meer wind- en hernieuwbare energie.’

Voormalige Staatssecretaris voor Wetenschap Chris Skidmore, die onlangs opstapte uit protest tegen het klimaatbeleid van de regering, laat optekenen in The Guardian dat dit ‘met nog maar een paar maanden te gaan voor de algemene verkiezingen, een zeer onverantwoordelijke stap is die verdeeldheid zaait en ingaat tegen alle adviezen van het Internationaal Energieagentschap of de VN’.

Volgens hem zal dit de reputatie van het Verenigd Koninkrijk op klimaatgebied schade toebrengen. ‘In plaats van te investeren in nieuwe olie, zou er geïnvesteerd moeten worden in meer wind- en hernieuwbare energie.’

Dan McGrail, de ceo van RenewableUK stelt dat de regering glashelder zou moeten zijn over duurzame energie. ‘Het is de eerste prioriteit en de ruggengraat van ons toekomstig energiesysteem’, reageert hij op het nieuws.

Ook Skidmore herinnert er nog aan dat we in een tijd leven waarin de vraag naar olie en gas afneemt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.