Britten gooien elke dag 1,4 miljoen bananen weg

Nieuws

Britten gooien elke dag 1,4 miljoen bananen weg

Britten gooien elke dag 1,4 miljoen bananen weg
Britten gooien elke dag 1,4 miljoen bananen weg

IPS

15 mei 2017

In Groot-Brittannië gaan dagelijks 1,4 miljoen bananen de vuilnisbak in omdat ze een zachte plek of bruine vlekken vertonen. 'Perfect voedsel om te gebruiken in recepten of een smoothie', zegt het adviesorgaan van de Britse overheid inzake verspilling.

Eva Cristescu (CC by-nc-sa 2.0)

Meer dan één op tien gooit een banaan weg als de schil nog wat groen is

Eva Cristescu (CC by-nc-sa 2.0)​

Een derde van de consumenten (30 procent) geeft toe dat ze een banaan niet meer uit het vuistje willen eten als die (zelfs een kleine) zachte plek of bruine vlekken op de schil vertoont. Meer dan één op tien (13 procent) gooit het fruit weg als de schil nog wat groen is.

Red de banaan

De cijfers komen van Wrap, de organisatie die de overheid adviseert inzake voedselverspilling. Ze werden vandaag gepresenteerd door supermarktketen Sainsbury’s, dat de omvang van de voedselverspilling in het land aanschouwelijk wil maken.

Tegelijk opent de supermarktketen honderden pop-upkraampjes Red De Banaan in zijn winkels. Daar kunnen klanten zien hoe je fruit dat overrijp is, kan gebruiken in gebak zoals bananenbrood of bananenmuffins. Een banaan met een deuk kan ook perfect dienen als fruit om te mixen tot een lekkere smoothie of te verwerken in een fruitsalade.

Bananen eindigen het vaakst van alle fruitsoorten in de vuilnisbak. De verspilling van deze gele vrucht kost de Britten jaarlijks 80 miljoen pond (94 miljoen euro).