Britten laten twijfel over klimaatverandering varen

Bijna de helft van de Britten twijfelde drie jaar geleden nog aan de klimaatverandering. Vandaag smelt die twijfel als sneeuw voor de zon.

  • Duncan Hull CC BY 2.0 Duncan Hull CC BY 2.0

Vandaag is 64 procent van de Britten ervan overtuigd dat het klimaat verandert en dat de mens daar de belangrijkste oorzaak van is. Dat blijkt uit een enquête van adviesbedrijf ComRes bij ruim tweeduizend Britten.

Dat is een opmerkelijk resultaat want amper drie jaar geleden aanvaardde maar 57 procent van de Britten dat er een door de mens aangejaagde opwarming aan de gang was en in 2015 was dat 59 procent.

Verschuiving in de publieke opinie

‘In nauwelijks drie jaar heeft zich een duidelijke verschuiving in de publieke opinie voorgedaan. Steeds meer mensen aanvaarden dat de klimaatverandering plaatsvindt en hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door menselijke activiteiten’, zegt ComRes-voorzitter Andrew Hawkins.

‘Zeven op de tien Britten gelooft dat bijna alle, of een meerderheid van de klimaatwetenschappers hetzelfde geloven.’

‘Zeven op de tien Britten gelooft dat bijna alle, of een meerderheid van de klimaatwetenschappers hetzelfde geloven.’

Bovendien is 80 procent van de ondervraagden bezorgd over de gevolgen van de klimaatverandering voor het milieu en maakt bijna drie kwart zich zorgen over stijgende zeespiegel.

Uit een andere studie, die YouGov deed bij 1670 Britten, blijkt dat ook de bezorgdheid over luchtvervuiling toeneemt.

Bijna zes op tien de Britten vindt dat de huidige luchtvervuiling in hun land schadelijk tot zeer schadelijk is voor de gezondheid. In Londen vindt zelfs drie kwart van de inwoners dat.

De studie kwam er op vraag van een coalitie van milieu- en gezondheidsorganisaties, waaronder Greenpeace. Die voeren sinds deze week campagne om nieuwe wetgeving tegen luchtvervuiling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.