Broccoli beschermt ook tegen leverkanker

Nieuws

Broccoli beschermt ook tegen leverkanker

Broccoli beschermt ook tegen leverkanker
Broccoli beschermt ook tegen leverkanker

IPS

08 maart 2016

We wisten al dat broccoli beschermt tegen verschillende kankers, nu voegden wetenschappers ook leverkanker toe aan dat lijstje. Leverkanker houdt verband met obesitas, broccoli vermindert de opname van vet in de lever.

Eerdere studies wezen al op de gezondheidsvoordelen van broccoli en de beschermende effecten van de groente voor borstkanker, prostaatkanker en darmkanker.

Onderzoeker Elizabeth Jeffery van de Universiteit van Illinois wilde de beschermende effecten van de groente voor de lever nagaan, iets dat nog niet eerder was gebeurd.

Obesitasepidemie

Jeffery bekeek hiervoor het typische westerse eetpatroon met een menu met verzadigde vetten en toegevoegde suikers. Het eten daarvan is, net als het hebben van veel lichaamsvet, gelinkt aan niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).

Deze aandoening kan leiden tot levercirrose, leverkanker of levercelcarcinoom, een zeldzame maar zeer dodelijke vorm van kanker.

‘We vonden dat leverkanker beter onderzocht moest worden’, zegt Jeffery, ‘vooral met de huidige obesitasepidemie in de Verenigde Staten. Het is geweten dat overgewicht het risico op leverkanker verhoogt, in het bijzonder voor mannen. Als er bij hen sprake is van overgewicht lopen ze vijf keer meer kans om leverkanker te ontwikkelen.’

Westers dieet voor muizen

De onderzoekers deden tests met vier groepen muizen waarbij sommige muizen een controledieet kregen en andere een “westers dieet” dat model staat voor het dieet dat veel mensen vandaag eten. Sommige muizen kregen ook broccoli, anderen niet.

‘We wilden vooral muizen onderzoeken die aan overgewicht lijden, niet door genetische voorbestemming maar omdat ze een dieet eten met een hoog vet- en suikergehalte, net zoals dat het geval is voor veel westerlingen vandaag.’

Bij de muizen die een westers dieet aten, zagen de onderzoekers een toename van het aantal en de grootte van de kankercellen in hun lever. Als broccoli werd toegevoegd aan het dieet nam het aantal kankercellen af. De grootte van de nog aanwezige cellen bleef evenwel onveranderd.

Opname van vet

De onderzoekers concluderen dat broccoli de opname van vet in de lever vermindert. De muizen die broccoli aten, hadden een lever die beter in balans was en over het algemeen vertoonden ze een betere gezondheid.

‘Het is niet voor iedereen even eenvoudig om minder vet te eten, zeker niet gezien het grote aanbod aan fastfoodrestaurants vandaag’, zegt Jeffery. ‘Broccoli is wel bijna overal als bijgerecht verkrijgbaar en het is een goed idee om deze groente veelvuldig aan je dieet toe te voegen.’

Eerdere studies toonden aan dat drie tot vijf keer per week broccoli eten, je het meest beschermt. De beste manier is om broccoli te hakken als rauwkost of licht te stomen.

De studie is verschenen in het Journal of Nutrition.