Bronnenwet legt media aan banden

Nieuws

Bronnenwet legt media aan banden

Een nieuwe mediawet verplicht journalisten hun bronnen prijs te geven. Verschillende kranten roepen president Mwai Kibaki, die de wet nog moet goedkeuren, op om het parlement te vragen het wetsvoorstel te schrappen.

“De clausule in de nieuwe mediawet betekent de doodsslag voor de media en de democratische vooruitgang die Kenia geboekt heeft”, zegt Paul Muite, de voorzitter van de Parlementaire commissie voor grondwettelijke zaken. “Het feit dat informatieminister Mutahi Kagwe in het parlement aanwezig was tijdens de stemming en zich niet verzet heeft, bewijst dat de regering de wet volledig steunt”.
Kagwe zegt dan weer in de Keniaanse krant East African Standard dat de wet verkeerd geïnterpreteerd wordt door journalisten, en niet de bedoeling heeft nieuwsbronnen bloot te leggen. De wet zou enkel als doel hebben om een redacteur te dwingen de identiteit van personen te onthullen indien die anoniem worden opgevoerd in een artikel en indien er rond het onderwerp een rechtszaak gevoerd wordt.
De Keniaanse krant The Nation roept in haar commentaar president Kibaki op om de wet terug te sturen naar het parlement met de vraag die te vernietigen. “Een fout kan een miljoen goede acties vernietigen”, schrijft de krant.
Parlementslid G G Kariuki verzet zich ook tegen de wet: “De media hebben goed werk geleverd en zijn de enigen die corruptie hebben aangeklaagd”, zegt hij in de East African Standard. “Ze moeten zich niets van de wet aantrekken en gewoon verderdoen zoals ze bezig zijn.”