Al 44 slachtoffers geteld

Builenpest keert terug naar Congo en treft vooral kinderen

Sven Torfinn / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Een gezondheidspost in Mbanza Ngungu, DRC. Ituri, in het oosten van Congo, is een van de weinige plaatsen in de wereld – naast onder meer Madagaskar en Peru - waar de ziekte nog steeds voorkomt.

Kinderrechtenorganisatie Unicef maakt zich steeds meer zorgen over een heropflakkering van de builenpest in Ituri, een oostelijke provincie in de Democratische Republiek Congo (DRC).

De builenpest maakte in Ituri voor het eerst in meer dan tien jaar een comeback. Tussen 2020 en 2021 waren er 578 pestgevallen en vielen er 44 slachtoffers. Onderzoek toont aan dat vooral kinderen het risico lopen om de pest op te lopen.

De slachtoffers wonen vaak op het platteland en worden besmet door vlooien die door wilde ratten worden meegebracht

Ituri is een van de weinige plaatsen in de wereld – naast onder meer Madagaskar en Peru - waar de ziekte nog steeds voorkomt.

Deze laatste uitbraak verschilt van de vorige omdat er gevallen zijn gemeld van zowel de builenpest als de zeer besmettelijke longpest - die van mens op mens wordt overgedragen door de lucht – in regio’s in Ituri die voorheen vrij waren van de ziekte. Zo is een gebied nabij Zuid-Soedan en Oeganda nu ook getroffen. Dat doet de bezorgdheid toenemen voor mogelijke grensoverschrijdende besmettingen.

Besmet door vlooien

‘Het meest verontrustende is dat we gevallen van pest zien op plaatsen die al meer dan vijftien jaar pestvrij waren’, zegt Izzy Scott Moncrieff van Unicef. ‘Kinderen zijn meer blootgesteld aan de risico’s.’

De slachtoffers wonen vaak op het platteland en worden besmet door vlooien die door wilde ratten worden meegebracht en zo op mensen overspringen. De knaagdieren komen dorpen binnen op zoek naar voedsel.

De pest is behandelbaar met antibiotica. De medicatie is beschikbaar in Ituri, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn zodra de eerste symptomen zich voordoen. Daar loopt het soms mis waardoor kostbare tijd verloren gaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift