China vormt uitzondering op de dalende trend

Buitenlandse investeringen wereldwijd gehalveerd

Martin Vorel / Libreshot (CC0)

 

In de eerste helft van dit jaar zijn de directe buitenlandse investeringen – een indicator van globalisering – met maar liefst 49 procent gedaald. Dat is een harde klap voor ontwikkelingslanden.

Directe buitenlandse investeringen (foreign direct investment of FDI) omvatten onder meer investeringen in buitenlandse bedrijven, internationale overnames, en projectfinanciering over de grenzen heen. De cijfers zijn een belangrijke indicator voor economisch vertrouwen en globalisering.

‘Dat is de huidige houding onder investeerders: ze proberen nu conservatief te zijn.’

Maar in de eerste zes maanden van dit jaar namen die cijfers een flinke duik. Uit de Global Investment Trends Monitor van de VN-organisatie voor Handel en Ontwikkeling (Unctad) blijkt dat de FDI met 49 procent daalden, tot 399 miljard dollar.

‘Dat heeft te maken met de lockdowns overal ter wereld, die bestaande investeringsprojecten vertraagden, en met het schrikbeeld van een diepere recessie’, zegt James Zhan, directeur Investeringen en Ondernemen. ‘Dat bracht multinationals ertoe om nieuwe projecten te herevalueren. Dat is de huidige houding onder investeerders: ze proberen nu conservatief te zijn.’

Ontwikkelingslanden

Alle vormen van buitenlandse investeringen en alle regio’s deelden in de klappen, maar er zijn wel enkele trends. Zo blijkt de daling in industrielanden het grootst: de FDI-stromen verminderden er tot 75 procent.

Toch zijn de cijfers zijn ook voor ontwikkelingslanden een harde dobber. De buitenlandse investeringen zijn hun belangrijkste bron van buitenlands geld, groter dan remittances, bankleningen en ontwikkelingshulp. Afrika tekende een FDI-daling van 28 procent op, Latijns-Amerika en de Caraïben 25 procent en Azië 12 procent.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
China

De beperkte daling in Azië is vooral te danken aan China, dat de uitzondering op de regel vormt: de investeringen bleven er met 76 miljard dollar relatief stabiel. ‘Dat heeft vooral te maken met het feit dat China, als een van de weinige landen, bij de eerste was om de pandemie onder controle te brengen en het productie-apparaat weer op te starten’, zegt Zhan.

De toekomst voor de investeringen blijft erg onzeker, omdat er veel onduidelijkheid is over de duur van de pandemie en de resultaten van de huidige ingrepen. Verwacht wordt dat er voor het hele jaar een daling van 30 à 40 procent zal opgetekend worden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift