Bulgaars natuurpark op het nippertje gered

Nieuws

Bulgaars natuurpark op het nippertje gered

Een Bulgaarse rechtbank hief eind juni de bescherming op van het Nationaal Strandzha Natuurpark. Een golf van protest van bloggers en milieubewegingen bracht het verhaal in de mainstream media, waardoor het parlement een nieuwe wet heeft goedgekeurd die het park alsnog beschermt.

Het Nationaal Strandzha Natuurpark ten oosten van Bulgarije grenst aan de Zwarte Zee en is het grootste beschermde natuurgebied van het land. Maar investeerders proberen hiaten in de wet te misbruiken om land op te kopen en vakantieverblijven te bouwen. Crash 2000 opereert in het ongerepte zuidelijke regio van de Zwarte Zee, en startte met de bouw van een vakantiedorp. De burgemeester van Tsarevo liet de werken stilleggen en trok naar de rechtbank, omdat Crash 2000 in beschermd gebied bouwde.
De rechtbank hief echter de bescherming van het gebied op. De milieubeweging kwam meteen in actie en organiseerde straatblokkades en petities en verspreidde oproepen tot acties via mailinglists en sms-berichten. Bulgaarse webloggers verspreidden foto’s en video’s van de acties en werkten ijverig mee bij het aankondigen van blokkades, in die mate dat blogger Michel Bozgounov op het matje werd geroepen bij de politie omdat hij had opgeroepen tot gedrag dat de openbare orde verstoort.
Daarop kwam het Bulgaarse milieuportaal Bluelink Network in actie, dat zich afkeerde van de intimidatie van Bozgounov: de Freenet Campaign, die oproept tot vrije meningsuiting voor webloggers, was een feit. Een medeblogger stuurde een protestbrief naar de Europese Commissaris voor Mensenrechten, met de oproep “alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de Bulgaarse overheid te verhinderen de vrije meningsuiting in te perken”.
Door de massale protesten en internetaandacht pikten ook de mainstreammedia de milieukwestie op en won de milieubeweging sympathie voor haar acties. Uiteindelijk heeft het Bulgaars parlement een nieuwe wet goedgekeurd. De wet legt alle beschermde gebieden van het Nationaal Strandzha Natuurpark vast zodat investeerders niet meer naar de rechtbank kunnen gaan in de hoop hun gelijk te krijgen. Gebouwen die in aanbouw waren, moeten worden afgebroken.