Bulgarije steunt Polen in rechtszaak tegen EU-normen kolencentrales

Fotopolska.eu (CC BY-SA 2.0)

De Bełchatów elektriciteitscentrale in Polen is de tweede grootste bruinkoolcentrale ter wereld.

Bulgarije steunt Polen in een rechtszaak tegen de Europese Commissie over strengere uitstootnormen voor kolencentrales. Dat heeft de Bulgaarse minister van Energie, Temenuzhka Petkova gisteren gezegd.

Zowel Polen als Bulgarije halen een groot deel van hun elektriciteit uit bruin- en steenkool. Bulgarije vindt de nieuwe EU-regels economisch nadelig voor het land en vreest daarnaast de energievoorziening in gevaar komt. De strengere regels brengen dure interventies met zich mee of kunnen leiden tot de sluiting van centrales.

Gezondheid

De Europese lidstaten kraakten het vorig jaar eens over strengere uitstootnormen voor onder meer zwaveldioxide en stikstofoxiden, gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Lidstaten hebben tot 2021 de tijd om hun centrales schoner te maken. Volgens milieuorganisaties kunnen de strengere normen twintigduizend levens per jaar redden.

Polen stapte naar het Gerecht van de EU, omdat het niet wil meewerken aan de nieuwe regels.

Polen stapte in oktober vorig jaar echter naar het Gerecht van de Europese Unie, omdat het niet wil meewerken aan de nieuwe regels. Het land heeft enkele van de meest vervuilende kolencentrales van Europa, waaronder de bruinkoolcentrale in Belchatow.

Slechte reputatie

Milieuorganisatie ClientEarth zegt dat Bulgarije, momenteel voorzitter van de Europese Unie, met de steun probeert om democratisch overeengekomen regelgeving te ondermijnen. ‘Deze regelgeving is bedoeld om mensen in Europa te beschermen tegen vervuiling’, zegt Sam Bright van ClientEarth.

Bulgarije heeft volgens hem een zeer slechte reputatie op het gebied van uitstoot in de energiesector. ‘De regering is momenteel verwikkeld in verschillende rechtszaken over de nationale kolenindustrie. Het gaat onder meer om het onwettig besteden van overheidsgeld aan kolencentrales en het schenden van de eerder afgesproken, lagere vervuilingsnormen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift