Bultrug is terug van bijna weggeweest in Stille Oceaan

Nieuws

Bultrug is terug van bijna weggeweest in Stille Oceaan

Bultrug is terug van bijna weggeweest in Stille Oceaan
Bultrug is terug van bijna weggeweest in Stille Oceaan

07 januari 2014

Verdwijnt de bultrug straks van de Amerikaanse lijst van bedreigde diersoorten? De walvissoort is in elk geval aan opmerkelijke terugkeer bezig in de Stille Oceaan.

Als gevolg van de commerciële walvisjacht bleven er midden jaren zestig minder dan 1400 bultruggen over in de Stille Oceaan. De Verenigde Staten voegden de soort daarom 25 jaar geleden toe aan de lijst van bedreigde soorten, een lijst die door het Amerikaanse oceaanagentschap NOAA wordt beheerd.

Als gevolg van het jachtverbod kwamen er weer bultruggen bij. Vandaag zijn ze met ongeveer 20.000 in de Stille Oceaan.

In 1996 kreeg de bultrug al een iets minder slechte quotering op de Amerikaanse lijst: hij promoveerde van “bedreigd” naar “kwetsbaar”. Nu gaan er steeds meer stemmen op om hem helemaal van de lijst te schrappen.

Grijze walvis van de lijst

Onder meer de Hawaii Fishermen’s Alliance vraagt dat. De vissers, die in een gebied actief zijn waar ook de bultrug voorkomt, benadrukken dat ze niet voor een nieuwe walvisjacht pleiten. Ze vragen alleen dat de lijst van bedreigde soorten in overeenstemming is met de realiteit, vooral omdat er de laatste jaren ook regelmatig soorten zijn aan toegevoegd.

Op de NOAA-lijst staan 2140 planten en dieren, waarvan driekwart in de VS (en zijn wateren) voorkomen. Het is al van 1994 geleden dat nog een soort van de lijst is geschrapt. Toen ging het om een andere walvissoort, de grijze walvis.

In andere oceanen waren de vooruitzichten voor bultrug iets minder ongunstig. In de Noordelijke Atlantische Oceaan leven vandaag naar schatting 11.500 bultruggen, in de oceanen op het zuidelijk halfrond ook nog eens 25.000, maar over deze populaties bestaan heel wat minder gegevens.