'Aanvallen van gewapende groepen hebben mensen herhaaldelijk op de vlucht gejaagd'

Burkina Faso is nu de snelst groeiende humanitaire crisis

RobertoVi / Pixabay

Toenemend geweld in Burkina Faso heeft meer dan een miljoen mensen op de vlucht gejaagd, zegt de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR op basis van cijfers van de overheid.

Alleen al dit jaar ontvluchtten 453.000 mensen hun huizen. Het West-Afrikaanse land is nu de snelst groeiende humanitaire crisis van de wereld, stellen de Verenigde Naties. Vijf procent van de bevolking is ontheemd.

‘Aanvallen van gewapende groepen in het noorden en oosten van het land hebben mensen herhaaldelijk op de vlucht gejaagd en we verwachten dat de cijfers nog hoger worden’, zei Babar Baloch, woordvoerder van UNHCR gisteren.

Onderwijs

De vluchtelingen verblijven in gastgemeenschappen die de opvang bijna niet meer aankunnen. Burkina Faso is een arm land, de gezondheidszorg staat onder druk en mensen raken hun inkomen kwijt. Daarnaast verspreidt COVID-19 zich in het land.

‘Er is dringend opvang, voedsel, water, bescherming en gezondheidszorg nodig’

‘Er is dringend opvang, voedsel, water, bescherming en gezondheidszorg nodig’, zei Baloch. ‘Onderwijs heeft ook prioriteit. Meer dan 2500 scholen moesten sluiten. Dit heeft bijna 350.000 leerlingen getroffen.’

Vluchtelingen uit Mali

Burkina Faso ving sinds 2012 veel Malinese vluchtelingen op. De bijna 20.000 vluchtelingen die nog in het land zijn, hebben nu te maken met aanvallen en ultimatums van gewapende groepen. Vluchtelingen in kamp Goudoubo, waar 9000 Malinezen verbleven, is nu leeg en de vluchtelingen moesten elders onderdak zoeken.

De omstandigheden in Mentao, een ander vluchtelingenkamp, verslechteren eveneens. Het grootste deel van de 6000 vluchtelingen zag zich gedwongen naar de stad Djibo te trekken. De UNHCR werkt aan herhuisvesting op een veiliger plaats met basisvoorzieningen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.