'Aanvallen van gewapende groepen hebben mensen herhaaldelijk op de vlucht gejaagd'

Burkina Faso is nu de snelst groeiende humanitaire crisis

RobertoVi / Pixabay

Toenemend geweld in Burkina Faso heeft meer dan een miljoen mensen op de vlucht gejaagd, zegt de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR op basis van cijfers van de overheid.

Alleen al dit jaar ontvluchtten 453.000 mensen hun huizen. Het West-Afrikaanse land is nu de snelst groeiende humanitaire crisis van de wereld, stellen de Verenigde Naties. Vijf procent van de bevolking is ontheemd.

‘Aanvallen van gewapende groepen in het noorden en oosten van het land hebben mensen herhaaldelijk op de vlucht gejaagd en we verwachten dat de cijfers nog hoger worden’, zei Babar Baloch, woordvoerder van UNHCR gisteren.

Onderwijs

De vluchtelingen verblijven in gastgemeenschappen die de opvang bijna niet meer aankunnen. Burkina Faso is een arm land, de gezondheidszorg staat onder druk en mensen raken hun inkomen kwijt. Daarnaast verspreidt COVID-19 zich in het land.

‘Er is dringend opvang, voedsel, water, bescherming en gezondheidszorg nodig’

‘Er is dringend opvang, voedsel, water, bescherming en gezondheidszorg nodig’, zei Baloch. ‘Onderwijs heeft ook prioriteit. Meer dan 2500 scholen moesten sluiten. Dit heeft bijna 350.000 leerlingen getroffen.’

Vluchtelingen uit Mali

Burkina Faso ving sinds 2012 veel Malinese vluchtelingen op. De bijna 20.000 vluchtelingen die nog in het land zijn, hebben nu te maken met aanvallen en ultimatums van gewapende groepen. Vluchtelingen in kamp Goudoubo, waar 9000 Malinezen verbleven, is nu leeg en de vluchtelingen moesten elders onderdak zoeken.

De omstandigheden in Mentao, een ander vluchtelingenkamp, verslechteren eveneens. Het grootste deel van de 6000 vluchtelingen zag zich gedwongen naar de stad Djibo te trekken. De UNHCR werkt aan herhuisvesting op een veiliger plaats met basisvoorzieningen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift