Burkinezen houden adem in voor meer geweld

Nieuws

Burkinezen houden adem in voor meer geweld

Brahima Ouédraogo

27 april 2011

De rust is nog niet teruggekeerd in Burkina Faso, ondanks de aanstelling van een nieuwe, afgeslankte regering, het ontslag van de legerchef en maatregelen om de muitende soldaten tevreden te stellen. De regering moet dringend iets doen aan de kosten van het levensonderhoud om het land weer kalm te krijgen, klinkt het.

“Als de regering echt een einde wil maken aan het geweld, moet ze de prijzen van de belangrijkste levensmiddelen laten zakken”, zegt Innocent Kiemdé, een koffieverkoper uit de hoofdstad Ouagadougou. Net als veel andere kleine handelaars verloor Kiemdé alles tijdens de gewelddadige protesten van de presidentiële garde op 14 april.

Samen met soldaten van andere eenheden trokken de elitetroepen een spoor van vernielingen en plunderingen door de hoofdstad. Soldaten en agenten in Burkina Faso eisen een betere verloning en hogere toelagen voor huisvesting en maaltijden. De muiterij, die ook drie andere steden in het land in rep en roer zette, werd ook gevoed door betalingsachterstanden. Intussen is er met de uitbetaling van achterstallige lonen en extra vergoedingen begonnen. Er werden ook soldaten vrijgelaten die achter de tralies zaten.

Maar na de soldaten was het de beurt aan de getroffen handelaars en andere misnoegde inwoners van de hoofdstad om hun woede te botvieren. Ze staken onder meer de zetel de regeringspartij CDP en een aantal auto’s van het parlement in brand.

Dure levensmiddelen

Uiteindelijk kwamen er tienduizenden mensen op straat om te protesteren tegen de hoge voedselprijzen. Burkina Faso, volgens de VN het op twee na armste land ter wereld, heeft al sinds februari te maken met sociaal protest. Naar het voorbeeld van Tunesië en Egypte begonnen studenten op te roepen tot acties tegen de regering. De forse stijging van de voedselprijzen vormde een ideale voedingsbodem voor dat protest. Door de burgeroorlog in het aangrenzende Ivoorkust werd de aanvoer van voedsel bemoeilijkt. Bovendien moesten duizenden Burkinese arbeiders die in de cacaoplantages van het rijkere Ivoorkust werkten, naar huis terugkeren.

Waarnemers vrezen dat Burkina nog meer uitbarstingen te wachten staan. De oppositie heeft geen vertrouwen in de nieuwe bewindsploeg. “We hebben te maken met een repressieve regering”, zegt Bassolma Bazie, ondersecretaris-generaal van de vakbond CGT-B. Bazie waarschuwt dat de vakbonden hun leden op 1 mei zullen oproepen te betogen als de regering niet ingaat op de eisen in verband met betere lonen en een vermindering van de belastingen op belangrijke levensmiddelen.

Arrogantie van de macht

“Er leeft veel ergernis”, zegt Luc Marius Ibriga, docent rechten aan de universiteit van Ouagadougou. “De grote meerderheid van de bevolking kan de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen, maar de bewindvoerders leggen de laatste tijd steeds meer arrogantie aan de dag. Er is geen luisterend oor voor de noden van de mensen. Op termijn leidt dat ertoe dat de mechanismen die sociale spanningen konden opvangen, niet meer functioneren.”

Ibriga verwijst naar de herhaalde marsen die de Burkinese Coalitie tegen de Kosten van Levensonderhoud en de Straffeloosheid de voorbije jaren heeft georganiseerd, en die altijd zonder gevolg bleven. Het samenwerkingsverband, een initiatief van de vakbonden, werd opgericht in 2008, na de rellen naar aanleiding van prijsstijgingen die het land toen al op zijn kop zetten.

“Er moeten krachtdadige maatregelen komen om de consumenten te helpen, of ze nu in loondienst werken of niet”, zegt Tolé Sagnon, de voorzitter van de Coalitie. De organisatie eist onder meer de afschaffing van de belasting van 2000 tot 7000 CFA-frank (3 tot 10 euro) die alle fietsers en automobilisten moeten betalen. Ze wil ook dat de recente, forse verhoging van de vergoeding voor medische ingrepen ongedaan wordt gemaakt en dat er geen btw meer moet worden betaald op leningen.