Burundi wijst Human Rights Watch de deur

Nieuws

Burundi wijst Human Rights Watch de deur

21 mei 2010

Net voor de verkiezingen eind mei, wijst de Burundese regering de lokale vertegenwoordiger van Human Rights Watch de deur. Aangehalde reden is het verschijnen van een kritisch HRW-rapport over politiek geweld in de aanloop naar de verkiezingen, voornamelijk begaan door partijjongeren.

Over hetzelfde thema publiceert MO* Magazine op woensdag 26 mei een reportage, getiteld “Partij-jongeren in Burundi: Stormtroepen of jeugdbewegingen?”. Hiervoor had MO* trouwens een gesprek met HRW-vertegenwoordigster Neela Ghoshal (beluister het gesprek). Ghoshal ziet haar werkvergunning ingetrokken en zou naar eigen zeggen vertrekken naar Nairobi.
‘In een brief van 18 mei heeft de Burundese buitenlandminister aan Neela Ghoshal laten weten dat zij niet langer als vertegenwoordigster van HRW Burundi mag werken, dat zij gelijk haar activiteiten moet stopzetten en definitief het land moet verlaten tegen 5 juni’, aldus een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie. Ghoshals zogenaamd ‘vooringenomen’ rapport is verschenen in het Frans en het Engels en staat online op de website van de mensenrechtenorganisatie ([

Neela Ghoshal vertelt over georchestreerd geweld in de provincie Kirundo, waar een verbeten parlementslid van de regeringspartij het mooie weer maakt. Jean-Baptiste Nzigamasabo is een ex-rebel en draagt zijn nom de guerre, Gihahe, met fierheid.

www.hrw.org](http://www.hrw.org/)).
Vanaf eind mei vinden verkiezingen plaats in Burundi. Vrijdag 21 mei hadden zij moeten starten, maar volgens de nationale kiescommissie (CENI) waren er logistieke problemen. Een op vier tot zelfs een op drie zou zijn kieskaart nog niet hebben. Daarom is de stembusgang uitgesteld, intussen al tot maandag. Oppositiepartij FNL gewaagt van frauduleuze praktijken.