Bush besluit Afrikareis met engagement voor aidsbestrijding

Nieuws

Bush besluit Afrikareis met engagement voor aidsbestrijding

Toye Olori

13 juli 2003

De Amerikaanse president George W. Bush heeft zijn Afrikareis afgesloten met een steunbetuiging aan de strijd tegen aids en armoede op het zwarte continent. De Verenigde Staten willen de volgende vijf jaar 15 miljard dollar aan aidsbestrijding spenderen, het leeuwendeel daarvan in Afrika, zei Bush in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

“We zullen samen met regeringen, private en religieuze organisaties een alomvattend systeem oprichten voor de preventie, diagnose en behandeling van aids. Voor jongeren in scholen, kerken en gemeenschapscentra komt er sensibilisering op basis van seksuele onthouding. Met onze diensten zullen miljoenen nieuwe infecties kunnen worden behandeld”.

In heel Afrika wonen 30 miljoen hiv-dragers, onder wie drie miljoen kinderen jonger dan vijftien. In Nigeria leven vijf miljoen mensen met de ziekte. Het land is een van de begunstigden van het Amerikaanse aidsprogramma, samen met Botswana, Ivoorkust, Ethiopië, Kenia, Mozambique, Zuid-Afrika, Rwanda, Tanzania, Uganda en Zambia. De Verenigde Staten gaan er vier volledig uitgeruste en bemande gezondheidscentra oprichten.

Bush prees na een bezoek aan een hospitaal in Abuja het werk van de Afrikaanse dokters: “Ik zag heroïsche inspanningen van Afrikaanse dokters en verpleegsters. Ik hoorde ook van mensen met aids die een productief en hoopvol leven blijven leiden. De vooruitgang die hier en daar wordt geboekt bewijst dat aids kan worden overwonnen. Ik zeg jullie bij deze dat jullie in deze strijd niet alleen staan”.

Bush haalde het voorbeeld van Uganda aan, dat geld als een model in de aidsbestrijding. De regering van president Yoweri Museveni heeft er de besmettingsgraad teruggedrongen van dertig tot vijf procent, mede door een mentaliteitswijziging inzake seksualiteit. “Steeds meer Ugandese kinderen groeien op met een vader en een moeder. Het land neemt zijn toekomst weer in handen, mensenleven per mensenleven, dorp per dorp. Uganda heeft bewezen dat aids in Afrika kan worden overwonnen”. Bush’ echtgenote Laura werd door de televisiecamera’s in beeld gebracht met tranen in de ogen bij het beluisteren van een koor van aidswezen in het Ugandese Entebbe.

Toch zijn ook in Uganda niet alle problemen van de baan. Van de 150.000 aidszieken kunnen er slechts 10.000 worden behandeld met antiretrovirale geneesmiddelen. Armoede blijft de grootste hinderpaal voor een succesvolle behandeling. De helft van de Afrikanen, 350 miljoen mensen, moet rondkomen met minder dan een dollar per dag, zo berekende de Wereldbank.

Toye Olori

xml=2

Ref: af na he dv