Bush ondergraaft verbod op wegenbouw in beschermde bossen

Nieuws

Bush ondergraaft verbod op wegenbouw in beschermde bossen

Eli Clifton

22 juli 2004

De regering-Bush is bezig de “Roadless Act”, een wet die 24 miljoen hectaren bos beschermt tegen de bouw van wegen, een stille dood te laten sterven. Milieuorganisaties zijn verontwaardigd over een recente beslissing om de gouverneurs van de VS-staten de mogelijkheid te geven om uitzonderingen toe te staan voor houtexploitatie en mijnactiviteiten.

De Roadless Act kwam er in januari 2001 na ruim twintig jaar van voorbereidende debatten. “Er waren zeshonderd vergaderingen nodig en op die vergaderingen was 96 procent van de mensen gewonnen voor het verbod op wegenbouw”, zo verklaarde volksvertegenwoordiger Jay Inslee op een persconferentie. “Dat wil Bush nu allemaal in de vuilbak gooien”.

Onmiddellijk na zijn aantreden in 2001 schortte Bush de Roadless Act op. In mei 2001 voerde hij de wetgeving opnieuw in onder druk van het parlement en stelde daarbij “kleine veranderingen” in het vooruitzicht. In juni 2003 kondigde de regering een ingrijpende hervorming aan. Verleden week raakte bekend dat Bush het aan de gouverneurs van de VS-staten wil overlaten of de door de Roadless Act beschermde bossen verder ongerept blijven.

Volgens Inslee betekent dat het einde van de bescherming tegen kaalkappraktijken. Eerder al liet de regering zelf een uitzondering toe op het exploitatieverbod in de bossen van Tongass en Chugach in Alaska. Ze zette daarmee de poort wijd open voor vijftig kapprojecten. De regering durft de wet niet zomaar af te schaffen, maar doet haar best om zoveel mogelijk achterpoortjes te creëren. Op het verlanglijstje van de kapbedrijven staan bossen in Oregon, Californië, Idaho en Wisconsin, zo weet de milieugroep Heritage Forests Campaign.

Milieuorganisaties vinden het ontoelaatbaar dat de gouverneurs het laatste woord krijgen over bossen die tot het nationale natuurerfgoed behoren. “We geven de gouverneurs toch ook geen zeggenschap over militaire basissen”, zo luidde het op de persconferentie. De organisaties brengen het besluit in verband met de presidentverkiezingen. Bush heeft voor zijn herverkiezingscampagne al 512.271 dollar ontvangen van bosbouwbedrijven, zo meldt het Center for Responsive Politics. (MC/ADR)