Bush zet heilige oorlog tegen UNFPA voort

Nieuws

Bush zet heilige oorlog tegen UNFPA voort

Jim Lobe

18 juli 2004

De regering van de Amerikaanse president George W. Bush heeft vrijdag bekendgemaakt dat het de 34 miljoen dollar die het parlement had opzijgezet voor het VN-bevolkingsfonds UNFPA voor andere doeleinden zal gebruiken. De VS willen UNFPA niet steunen omdat het fonds indirect zou bijdragen tot gedwongen abortussen en sterilisaties in China.

Het is het derde jaar op rij dat Bush de middelen voor UNFPA blokkeert. Helemaal onverwacht komt de maatregel niet: de president verzekert zich op deze manier van de steun van christelijk rechts bij de verkiezingen in november. Toch proberen de VS hun bondgenoten de laatste tijd ervan te overtuigen dat ze het multilateralisme niet helemaal ongenegen zijn. Volgens Tom Wirth, directeur van de United Nations Foundation, zet de regering het land eens te meer voor schut.

De regering baseert haar beslissing op een erg ruime interpretatie van het twintig jaar ouden Kemp-Kasten Amendment. Dat verbiedt Amerikaanse steun aan programma’s voor gedwongen abortussen of sterilisaties, zoals die hier en daar bestaan in China. Omdat van de 300 miljoen in het budget van UNFPA 3,5 miljoen naar China gaat, heeft Washington sinds 2002 zijn bijdrage aan het VN-fonds geschrapt.

UNFPA ondersteunt in China enkel programma’s die gebaseerd zijn op vrijwillige familieplanning. Volgens Sarah Craven, hoofd van het VN-fonds in Washington, gaat de regering uit van totaal foute veronderstellingen. De 34 miljoen die de VS hebben geschrapt maken tien procent uit van het UNFPA-budget. “Met dat geld elk jaar kunnen twee miljoen ongewenste zwangerschappen, 800.000 abortussen en 77.000 gevallen van kindersterfte vermeden worden”.

Volgens de Newyorkse volksvertegenwoordigster Carolyn Maloney wil Bush het de “rechtse mullahs van dit land” naar hun zin maken. “De meest behoeftige vrouwen en kinderen in de wereld betalen de prijs voor de herverkiezingscampagne van de president bij zijn rechtse achterban”, zei Maloney op een persconferentie.

De Europese landen, bondgenoot Groot-Brittannië op kop, hebben hun bijdrage aan het VN-fonds verhoogd. Een Britse delegatie die China bezocht kwam tot het besluit dat de door UNFPA gefinancierde vrijwillige programma’s voor geboortebeperking bijdragen tot het verdwijnen van gedwongen abortussen en sterilisaties.

Waarnemers zien parallellen met de Amerikaanse houding op de internationale aidsconferentie in Bangkok. De VS verdedigden er seksuele onthouding en huwelijkstrouw als meer probate remedies tegen aids dan het condoom, hoewel wetenschappelijk onderzoek het tegendeel suggereert.

Lois Abraham van de organisatie “34 miljoen vrienden voor UNFPA” vergelijkt de strategie met die voor de oorlog tegen Irak. “Er is niet veel verschil tussen het accepteren van foute informatie omdat ze je politieke doelen legitimeert en het negeren van correcte informatie die politiek ongelegen komt”.

Jim Lobe

Xml=7

Ref: na he