Californië bant plastic zak

Nieuws

Californië bant plastic zak

Californië bant plastic zak
Californië bant plastic zak

IPS

03 september 2014

De Californische Senaat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat het gebruik van wegwerpzakjes verbiedt. Het wetsvoorstel, dat al was goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, verbiedt vanaf juli volgend jaar de plastic zak bij buurtwinkels en apotheken, en later ook in supermarkten. Tegen 10 dollarcent per stuk mogen de winkels wel nog zakken aanbieden van gerecycleerd papier of afbreekbaar materiaal.

Plastic zakjes zijn een vloek voor het milieu, en met name het zeeleven.

Eerste staat

Enkel de gouverneur moet het voorstel nog ondertekenen om van Californië de eerste Amerikaanse staat te maken waar de plastic zak verboden is. Een historische stap, maar geen revolutie in de staat zelf. Meer dan één op drie Californiërs woont immers in een van de 120 gemeenten waar al een lokaal verbod geldt, waaronder steden als Los Angeles.

Het wetsvoorstel kwam er mede dankzij de positieve ervaringen met die lokale bepalingen. Die leidden tot een verminderde afvalberg, zonder grote impact op de werkgelegenheid.

Plastic zakjes zijn een vloek voor het milieu, en met name het zeeleven. Eén op de drie zeeschildpadden heeft sporen van plastic in de maag, in veel gevallen een plastic zak. Het is ook het meest gevonden vuilnis op de stranden van Californië.

MTSOfan (CC BY-NC-SA.0)

Eén op de drie zeeschildpadden heeft sporen van plastic in de maag, in veel gevallen een plastic zak.

MTSOfan (CC BY-NC-SA 2.0)