Californië geeft zalm lift naar zee

Het is zo droog in Californië dat rivieren opdrogen en jonge zalmen niet meer naar zee geraken. De overheid is daarom een uitzonderlijke reddingsactie gestart. Tweeënhalf maand lang voeren vrachtwagens dertig miljoen jonge zalmen naar een plaats in de rivier vanaf waar ze de oceaan wel kunnen bereiken. Het transport gebeurt met tankwagens die met klimaatregeling zijn uitgerust.

De operatie is gisteren (dinsdag) van start gegaan. Er kregen al meteen 400.000 zalmen een lift. Na een rit van meer dan 400 kilometer werden ze vrijgelaten in de Sacramentorivier bij Rio Vista. Vandaar is het nog een kleine 100 kilometer zwemmen naar de oceaan.

 

Makkelijke prooi

Doordat de regen uitblijft, staan de rivieren te laag. De stroming is te traag en het water wordt daardoor te helder. De jonge zalmen worden een makkelijke prooi voor roofdieren maar ook voor de warmte, zegt de US Fish and Wildlife Service.

Het is niet zeker of de reddingsoperatie zal lukken. Doordat de vissen niet het hele eind zelf gezwommen hebben, bestaat het gevaar dat ze over drie of vier jaar de weg terug niet vinden naar de geboortewateren waar ze zich moeten voortplanten.

Om na te gaan hoeveel er terugkeren, werd een kwart van de getransporteerde zalmen gemerkt.

Californië kampt al maanden met een recorddroogte. De staat is gewend aan droogte, maar dan tijdens de zomer. Een hogedrukgebied langs de hele westkust hield de stormen tegen die normaal voor neerslag zorgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.