Californië geeft zalm lift naar zee

Nieuws

Californië geeft zalm lift naar zee

IPS

26 maart 2014

Het is zo droog in Californië dat rivieren opdrogen en jonge zalmen niet meer naar zee geraken. De overheid is daarom een uitzonderlijke reddingsactie gestart. Tweeënhalf maand lang voeren vrachtwagens dertig miljoen jonge zalmen naar een plaats in de rivier vanaf waar ze de oceaan wel kunnen bereiken. Het transport gebeurt met tankwagens die met klimaatregeling zijn uitgerust.

De operatie is gisteren (dinsdag) van start gegaan. Er kregen al meteen 400.000 zalmen een lift. Na een rit van meer dan 400 kilometer werden ze vrijgelaten in de Sacramentorivier bij Rio Vista. Vandaar is het nog een kleine 100 kilometer zwemmen naar de oceaan.

Makkelijke prooi

Doordat de regen uitblijft, staan de rivieren te laag. De stroming is te traag en het water wordt daardoor te helder. De jonge zalmen worden een makkelijke prooi voor roofdieren maar ook voor de warmte, zegt de US Fish and Wildlife Service.

Het is niet zeker of de reddingsoperatie zal lukken. Doordat de vissen niet het hele eind zelf gezwommen hebben, bestaat het gevaar dat ze over drie of vier jaar de weg terug niet vinden naar de geboortewateren waar ze zich moeten voortplanten.

Om na te gaan hoeveel er terugkeren, werd een kwart van de getransporteerde zalmen gemerkt.

Californië kampt al maanden met een recorddroogte. De staat is gewend aan droogte, maar dan tijdens de zomer. Een hogedrukgebied langs de hele westkust hield de stormen tegen die normaal voor neerslag zorgen.