Californië legt ambitieuze klimaatdoelstellingen wettelijk vast

Californië is voorloper in het terugbrengen van CO2-uitstoot in de VS. De staat heeft vorige week extra ambitieuze doelstellingen aangenomen.

  • Gina Collecchia (CC BY-NC-ND 2.0) Californië is de belangrijkste landbouwstaat van het land. Gina Collecchia (CC BY-NC-ND 2.0)

Over slechts vier jaar is het niveau van CO2-uitstoot in de Amerikaanse staat Californië terug op het niveau van 1990. En dat terwijl het de meest dichtbevolkte staat en de belangrijkste landbouwstaat van het land is.

Een kwart van de energie in Californië komt op dit moment van hernieuwbare bronnen. Maar vorige week ondertekende gouverneur Jerry Brown een wet die een nog ambitieuzer doel stelt. In 2030 moet de CO2-uitstoot 40 procent lager liggen dan het niveau van 1990. Zonder in te leveren op economische groei.

Emissiehandel

De afgelopen jaren was de emissiehandel in Californië essentieel om de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide terug te brengen. Het werd in 2012 ingevoerd door het staatsagentschap California Air Resources Board (CARD). Er werd een plafond gesteld aan uit te stoten emissies per sector en er werden verhandelbare emissierechten uitgedeeld aan bedrijven.

Anders dan in Californië heeft de emissiehandel in Europa nog weinig zoden aan de dijk gezet.

Elk jaar nam het aantal emissierechten af. Op die manier werden bedrijven gedwongen ofwel geld uit te geven aan rechten, of uitstootbeperkende maatregelen te nemen. Het droeg in belangrijke mate bij aan de afname van uitstootgassen in Californië.

Ook in de Europese Unie is de emissiehandel de hoeksteen van het klimaatbeleid. Maar anders dan in Californië heeft het in Europa nog weinig zoden aan de dijk gezet. Dat komt omdat er teveel emissierechten werden uitgegeven bij de start van het programma in 2005. De prijs van CO2-uitstoot was daarmee te laag om de noodzakelijke stimulans te zijn voor het nemen van duurzame maatregelen. Het was goedkoper voor bedrijven om gewoon emissierechten op te kopen en door te gaan met vuile uitstoot.

Maar ook in Californië ligt de emissiehandel onder vuur. De Kamer van Koophandel van de staat is een rechtszaak begonnen. Die beargumenteert dat de emissiehandel als belastingmaatregel gezien moet worden, en die had met tweederde van de stemmen in het staatsparlement aangenomen moeten worden. Dat was niet het geval.

Alle zeilen bij

Naast de emissiehandel heeft Californië ook andere maatregelen genomen: energiebedrijven moeten in 2030 de helft van hun energie uit hernieuwbare bronnen halen; in 2030 moeten gebouwen en industrieel gereedschap twee keer zo efficiënt zijn; er is een standaard aangenomen waar buitenlandse benzine aan moet voldoen qua koolstofgehalte; en er zijn financiële regelingen om elektrische auto’s aantrekkelijk te maken. Maar met al die maatregelen redt Californië het nieuwe ambitieuze doel van 40 procent onder het 1990-niveau in 2030 niet, berekende wetenschapper Jeffery Greenblatt van de Berkeley-universiteit. Om de uitstoot zo ver terug te brengen, moet de staat nog veel meer maatregelen nemen.

Energiebedrijven moeten in 2030 de helft van hun energie uit hernieuwbare bronnen halen

‘Iedereen focust op zonne- en windenergie en elektrische auto’s’, zei Greenblatt tegen website Vox, ‘maar er moet aan honderd verschillende dingen gewerkt worden.’ Naast toename van hernieuwbare energie en elektrische auto’s, zegt Greenblatt, moeten er onder andere akkers in bos getransformeerd worden, moet biologische brandstof voor vrachtverkeer flink toenemen en moet treinverkeer een belangrijk alternatief voor auto’s worden. Op dit moment telt Californië slechts een handjevol treinverbindingen.

Een bijkomende moeilijkheid voor Californië is dat de laatst overgebleven kerncentrale Diablo Canyon naar alle waarschijnlijkheid in 2025 z’n deuren sluit. De centrale is verantwoordelijk voor 9 procent van alle energie in de staat. Eerdere kerncentrales die dicht gingen werden vervangen door gasinstallaties, die weliswaar een lagere CO2-uitstoot hebben dan olie of steenkool, maar nog altijd meer uitstoten dan kern- of hernieuwbare energie.

Wettelijk vastgelegd

Tegenstanders van de nieuwe wet, vooral de traditionele olie-industrie, waarschuwen voor een negatieve impact op de economie. Ze waarschuwen dat er banen verloren zullen gaan.

Voorstanders doen die argumenten teniet met een indrukwekkend rijtje statistieken: sinds 2006 is het bruto binnenlands product (bbp) van Californië met 30 procent gestegen, terwijl de uitstoot in die periode flink gedaald is. Tussen 2009 en 2014 groeide de export van in de staat geproduceerde goederen met 43 procent. De afgelopen drie jaar zijn er telkens banen in de industrie bij gekomen. En de staat kan 8 miljard besparen op zorgkosten met maatregelen die de luchtkwaliteit verbeteren.

Hoe Californië zijn ambitieuze doelstellingen precies gaat behalen, is nog geenszins duidelijk. Maar het is uniek dat een Amerikaanse staat zich zo progressief opstelt op klimaatgebied.

De staat is qua economie nummer 6 van de wereld, groter dan Frankrijk of India. Op het vlak van klimaatdoelstellingen kan het zich nu meten met de EU. En het is niet slechts een loze politieke belofte: de doelstelling is wettelijk vastgelegd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.