Californië verliest 102 miljoen bomen aan droogte

De aanhoudende droogte in de Amerikaanse staat Californië leidt tot een massale sterfte van bomen. Volgens de Amerikaanse dienst voor Bosbeheer verloor de staat al 102 miljoen exemplaren.

  • Don Graham CC BY-SA 2.0 Don Graham CC BY-SA 2.0

Uit verkenningsvluchten door de U.S. Forest Service blijkt dat sinds mei van dit jaar opnieuw 36 miljoen bomen zijn gestorven. Het totale aantal dode bomen komt daarmee op 102 miljoen sinds het begin van de droogte in 2012.

De massale sterfte doet de kans op bosbranden sterk toenemen. ‘Deze dode en stervende bomen verhogen het risico op bosbranden en bemoeilijken onze inspanningen om op een veilige en efficiënte manier met branden om te gaan’, zegt Tom Vilsack, de Amerikaanse minister voor Landbouw.

Kever geeft de genadeslag

Het gebrek aan water is niet het enige probleem voor de bomen. Als ze gedehydreerd en verzwakt zijn, krijgen heel wat bomen de genadeslag van de boomschorskever. Boswachters zeggen sinds het begin van de droogte een duidelijke opmars van de kever te zien.

De Universiteit van California berekende het economische verlies voor 2014 alleen al op 2,2 miljard

De bomen verdedigen zich normaal tegen de kever met een kleverig hars, maar dat wordt normaal gezien naar buiten geduwd door het water in de stam.

Als de boom verdroogt, kan niet genoeg hars geproduceerd worden en krijgt de kever vrij spel.

De droogte in Californië is volgens wetenschappers de ergste in 1200 jaar. De Universiteit van California berekende het economische verlies voor 2014 alleen al op 2,2 miljard dollar en 17.000 banen.

De meeste dode bomen bevinden zich in het centrum en het zuiden van de Sierra Nevada, maar duiken ook steeds vaker op in het noorden van de staat. De U.S. Forest Service verwacht dat in 2017 nog veel meer bomen zullen sterven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.