Cambodja geeft seksuele voorlichting via sociale netwerken

Nieuws

Cambodja geeft seksuele voorlichting via sociale netwerken

Cambodja geeft seksuele voorlichting via sociale netwerken
Cambodja geeft seksuele voorlichting via sociale netwerken

Michelle Tolson (IPS)

08 november 2014

Door de traditionele mores in Cambodja krijgen veel jongeren in het Zuidoost-Aziatische land nog steeds seksuele voorlichting via hun leeftijdsgenoten. Het ministerie van Onderwijs wil belangrijke informatie nu aanreiken via sociale netwerken.

Een van de initiatieven van het onderwijsministerie is een e-learningplatform waar jongeren broodnodige informatie over seks en soa’s kunnen vinden. ‘Tot nu toe hebben we ons vooral gericht op risicogroepen als sekswerkers en de algemene bevolking, maar een duidelijke aanpak voor de jeugd was er niet’, legde onderwijsambtenaar Kuth Sovanno uit op de lanceringsdag van het project.

Laagdrempelig

Veel Cambodjaanse jongeren gebruiken sociale media zoals Facebook om elkaar te ontmoeten en beschouwen het als belangrijke media om informatie te vinden.

Het project, dat in 24 scholen van start gaat, zal vooral gebruik maken van sociale media om informatie over soa’s te verspreiden. Op die manier kunnen jongeren sneller een laagdrempeliger informatie vinden over seksualiteit. Volgens de gezondheidsorganisatie Reproductive Health Association of Cambodia (RHAC) hebben adolescenten het meeste baat bij deze aanpak. Sean Sok Phay, directeur van Child Helpline Cambodja, gelooft ook in het nieuwe project. ‘Deze online dienst is bereikbaar via de mobiele telefoons, waardoor jongeren in alle rust en privacy informatie kunnen krijgen over seksualiteit’, zegt hij.

Veel Cambodjaanse jongeren gebruiken sociale media zoals Facebook om elkaar te ontmoeten en beschouwen het als belangrijke media om informatie te vinden. Daarom probeert het Cambodjaanse ministerie van Onderwijs haar website en leermiddelen up-to-date te houden.

‘Dankzij het online platform zal het gemakkelijker worden om deze leerstof te geven. Leerlingen zijn vaak verlegen om zulke zaken te vragen’, vertelt een leraar op één van de scholen waar het proefproject van start gaat. Daarnaast heeft het ministerie een boek uitgegeven waarin jongeren niet alleen meer informatie kunnen vinden over hun lichaam, maar ook over druggebruik en soa’s.

Hulp

‘Het online platform kan hulp bieden aan jongeren die werden verkracht.’

Volgens gezondheidsadviseur Srun Srorn van One World UK, één van de partnerorganisaties van het initiatief, kunnen jongeren veel baat hebben bij dit project. ‘Jongeren hebben steeds vaker seks voor het huwelijk. Om te weten wat ze moeten doen, gebruiken Cambodjaanse meisjes vooral online pornovideo’s. Mannen gebruiken cafés of massagesalons om iets te leren over seks’, zegt Srorn. ‘In elk geval wordt het internet steeds populairder als ontmoetingsplaats voor jongeren. Ze gebruiken Skype, Facebook en chatapplicaties om elkaar te ontmoeten.’

Tegelijk wijst Srorn ook op de gevaren van een eerste ontmoeting via internet. Het gevaar om verkracht te worden op een eerste afspraakje is immers niet onbestaand. Volgens een VN-rapport uit 2013 heeft 1 op 5 Cambodjaanse mannen toegegeven dat ze ooit een vrouw hebben gedwongen om seks te hebben. Bijna de helft van deze mannen heeft iemand verkracht tijdens hun tienerjaren.

‘Het online platform kan hulp bieden aan jongeren die werden verkracht’, zegt Srorn. Directeur Phay van Child Helpline Cambodia is eenzelfde mening toegedaan. ‘Jonge vrouwen krijgen na een verkrachting niet alleen te maken met discriminatie en uitsluiting, maar hebben ook vaak last van suïcidale neigingen. Dankzij telefonische of online hulp kunnen we het verschil maken’, meent de directeur.