Cambodja worstelt met klimaatverandering

Nieuws

Cambodja worstelt met klimaatverandering

Robert Carmichael

25 oktober 2009

Cambodja, een van de armste landen ter wereld, is nauwelijks in staat zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Het land is grotendeels afhankelijk van landbouw en dus zeer gevoelig voor veranderende weersomstandigheden.

Het probleem wordt nog gecompliceerder doordat Cambodja weinig hulp uit de rest van de wereld kan verwachten, zegt Tin Ponlok, projectcoördinator van het klimaatbureau van het ministerie van Milieu. Cambodja is daar volgens hem echter geen uitzondering in. “Het geldt voor bijna alle ontwikkelingslanden.”
Tijdens een forum over klimaatverandering eerder deze week, bepaalde Cambodja zijn voorlopige standpunt in aanloop naar de Klimaattop in december in Kopenhagen. Als ontwikkelingsland zal Cambodja er “alles aan doen” om de uitstoot van broeikasgassen zoveel mogelijk te beperken; in ruil daarvoor moeten rijke landen over de brug komen met geld en technologie.

Unieke problemen

Cambodja staat volgens het Britse onderzoeksbureau Maplecroft op de 27ste plaats op de lijst met 166 landen die het meeste risico lopen als gevolg van de klimaatverandering. Cambodja is het enige Zuidoost-Aziatische land dat bij de eerste dertig landen op de index staat. Het eerstvolgende kwetsbare land in de regio is Laos, op de 37ste plaats. Van de eerste 30 landen liggen er 23 in Afrika.
Tin zegt dat Cambodja kampt met verschillende problemen en in enkele gevallen met unieke problemen. Ten eerste is er het feit dat misschien wel een kwart van de bevolking omkwam onder het bewind van de Rode Khmer in de jaren zeventig. Die geschiedenis werkt nog op veel terreinen door en heeft bijvoorbeeld invloed op het aantal mensen dat voldoende geschoold is om de klimaatverandering het hoofd te bieden. “Dit is bovendien een agrarische samenleving. Tachtig procent van de bevolking leeft op het platteland”, zegt Tin.
De tyfoon Ketsana, die onlangs over de Filippijnen, Vietnam en Noord-Cambodja raasde, laat zien welke gevaren de klimaatverandering met zich meebrengt. “Ik wil niet beweren dat er een absolute correlatie is tussen Ketsana en de klimaatverandering, maar er bestaat wel enig verband. Er is volgens mij een wetenschappelijke basis - we hebben nog nooit eerder zoiets meegemaakt.”
Ketsana kostte 43 mensen het leven. Totdat deze tyfoon het land trof, werd Cambodja tegen de ergste effecten van tyfonen beschermd door het Cardamomgebergte in het zuidwesten en het Dalatplateau in Centraal-Vietnam. “Maar deze natuurlijke afweer is nu niet meer voldoende”

Nationaal plan

Cambodja heeft ook te maken met frequentere en zwaardere overstromingen, droogtes, windstormen en stijgingen van het zeewater. Voor al die problemen wordt gezocht naar een oplossing.
In 2006 lanceerde de overheid een nationaal plan tegen de klimaatverandering. In dat plan werden twintig projecten met hoge prioriteit beschreven. Deze projecten zijn gericht op herstel van dammen en waterwegen, het planten van vegetatie als bescherming tegen overstromingen en stormen, aquacultuur en het beter voorbereiden van de bevolking op rampen.
Van de 39 projecten (inclusief de projecten met hoge prioriteit), kregen er tot nu toe twee financiering. Tin zegt dat dat de normale gang van zaken is in ontwikkelingslanden: de rijke landen beloven financiering, maar komen hun beloften niet na.

Voorlichting

Het Cambodjaanse Centrum voor Landbouwstudie- en Ontwikkeling (CEDAC), de belangrijkste niet-gouvernementele landbouworganisatie in Cambodja, helpt de boeren te leren omgaan met de klimaatverandering. CEDAC begon een project om 80.000 gezinnen op het platteland voor te lichten over de toegenomen overstromingen, droogtes en gewasziekten.
Volgens Kim Than, directeur veldprogramma’s van CEDAC, is er weinig kennis bij de bevolking. CEDAC promoot onder meer diversificatie. “Het is belangrijk dat mensen niet alleen rijst verbouwen, maar ook wat kippen houden, een varken en wat vis. Ook adviseren we ze om een groetentuin te beginnen.
Ook dit project heeft echter geldgebrek, zegt Than. Hij wil drie miljoen gezinnen voorlichten, maar daarvoor ontbreekt het geld.