Canada warmt dubbel zo snel op als rest van wereld

Nieuws

Canada warmt dubbel zo snel op als rest van wereld

Canada warmt dubbel zo snel op als rest van wereld
Canada warmt dubbel zo snel op als rest van wereld

IPS

01 juli 2014

De temperatuur in Canada is de laatste zestig jaar dubbel zo snel gestegen als in de rest van de wereld. Het land laat zich de laatste tijd opmerken als tegenstander van een doorgedreven klimaatbeleid.

Van 1950 tot 2010 zijn de gemiddelde temperaturen in Canada met 1,5 graad Celsius gestegen. Dat is dubbel zo snel als het wereldwijde gemiddelde in die periode.

In het noorden van Canada gaat de opwarming zelfs nog sneller. De opwarming doet zich voor in alle seizoenen, met de grootste stijging in de winter en de lente.

Het aantal dagen met extreme warmte neemt toe, het aantal dagen met koude nachten neemt af.

Canada en Australië

Al die cijfers staan in een nieuw rapport van de Canadese regering over hoe het land zich aan de klimaatverandering aanpast.

Canada behoort tot de kleine groep van landen die hun klimaatbeleid flink terugschroeven. Een ander belangrijk land in de groep is Australië.

Onlangs zeiden de regeringsleiders van beide landen, Tony Abbott (Australië) en Stephen Harper (Canada), op een gezamenlijke persconferentie dat economische groei belangrijker is dan klimaatbeleid. “Wat ze ook zeggen, geen enkel land gaat maatregelen nemen die bewust de banen en groei in eigen land vernietigen”, zei Harper.

Het nieuwe rapport, Canada in a Changing Climate, richt zich dan ook sterk op de aanpassing aan de klimaatverandering eerder dan dat het manieren zoekt om de klimaatverandering af te remmen.