Canadese gletsjers dreigen te verdwijnen

Het westen van Canada kan voor het einde van deze eeuw 70 procent van zijn gletsjers kwijtraken als gevolg van de klimaatverandering, blijkt uit een studie die deze week is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.

  • CC BY 2.0 Dirk Van de Velde Gletsjers zijn thermostaten van ons ecosysteem. CC BY 2.0 Dirk Van de Velde

De Canadese provincies British Columbia en Albert tellen meer dan zeventienduizend gletsjers, maar een groot deel daarvan zal eind deze eeuw verdwenen zijn. Voor de studie berekenden wetenschappers van de Universiteit van British Columbia met computermodellen de impact van de verwachte temperatuurstijging op de ijsvorming. Daaruit blijkt dat in het drogere binnenland van de Rocky Mountains tot 90 procent van de gletsjers zal verdwijnen. De gletsjers in het kustgebergte zullen naar schatting de helft van hun volume verliezen.

Ecosystemen

De gletsjers spelen in de regio een belangrijke rol spelen voor de landbouw, watervoorziening en de elektriciteitsproductie. Maar het zijn de ecosystemen in zoetwater die het meeste gevaar lopen, zegt hoofdonderzoeker Garry Clarke, omdat de gletsjers in de late zomer koel water leveren voor de belangrijkste waterlopen in het gebied.

“De gletsjers zijn de thermostaten van de ecosystemen”, zegt Clarke. “Als ze verdwenen zijn, worden de waterlopen heel wat warmer en dat zal enorme veranderingen met zich meebrengen voor de habitat. We kunnen bijvoorbeeld onaangenaam verrast worden wat betreft productiviteit van de zalm.”

De auteurs gingen in hun berekeningen uit van een conservatieve schatting op basis van de klimaatscenario’s van het VN-klimaatpanel (IPCC). Andere scenario’s voorspellen het verdwijnen van alle gletsjers.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift