Canadese politie pakt de verkeerde eco-activist

Nieuws

Canadese politie pakt de verkeerde eco-activist

Chris Arsenault

19 januari 2010

Een dag nadat de politie triomfantelijk had gemeld dat de dader van zes aanslagen op gasleidingen in Noord-Canada was gepakt, is de man alweer vrijgelaten. De bizarre strijd tussen boeren en industrie in British Columbia is nog niet voorbij.

Een half jaar geleden, na zes aanslagen op pijpleidingen van EnCana, het grootste gasbedrijf van Noord-Amerika, eiste de eco-activist stopzetting van de boringen: “Breng het landschap weer helemaal in de toestand van voor u hier kwam,” schreef hij, “anders zal het veel erger worden voor u en uw terroristische vrienden in de olie- en gasindustrie.”
De lokale bevolking vertrouwt EnCana niet, omdat het gas is vervuild met waterstofsulfide, een dodelijk gas. Bovendien zijn ze boos op de vergaande methodes die de politie gebruikt en de openlijke verdachtmakingen aan het adres van verschillende zakenlui. De man die vorige week onterecht werd opgepakt was Wiebo Ludwig (68), een evangelische voorganger die al in 2000 vastzat wegens aanslagen op de olie-industrie in Alberta. Ludwig, die als kind met zijn ouders vanuit Nederland naar Canada emigreerde, deelt zijn boerderij met vijftig leden van zijn evangelische commune.
De politie wil naar eigen zeggen enkel de veiligheid van de bevolking garanderen, maar Tim Ewert, een biologische boer die vlakbij de ontplofte pijpleidingen woont, gelooft dit niet. “Afgelopen november roken we gas op ons land en vijftien families moesten evacueren. Daar kwam veel meer gas vrij dan bij de aanslagen.” EnCana heeft nog steeds niet toegegeven dat er een fout is gemaakt. Volgens Ewert moeten de politie en de politiek daar eerst iets aan doen.
Gas winnen is moeilijk en duur in de regio, maar de politieke stabiliteit is aantrekkelijk. Die stabiliteit wil de bommenlegger nu aanvallen.