Caraïbische landbouwers boeren beter met computertechnologie

Landbouwers in de Caraïben krijgen steeds meer hulp van ICT-middelen zoals smartphoneapplicaties om hun vakkennis te vergroten en hun oogst te verbeteren, zegt de Jamaicaanse landbouwspecialist Peter Thompson.

  • Adam Lerner (CC BY-NC-SA 2.0) 'De realiteit is dat we jongeren nodig hebben op familiebedrijven. Daarvoor is meer nodig dan alleen ICT.' Adam Lerner (CC BY-NC-SA 2.0)

Thompson was afgelopen week aanwezig bij de Caraïbische week van de Landbouw (CWA) in Suriname. Een groot deel van de landbouwconferentie in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo was gewijd aan het toepassen van computertechnologie in de dagelijkse landbouwtaken. ‘Vooral geografische informatiesystemen (GIS) worden steeds meer gebruikt om problemen als ongedierte en plantenziektes in kaart te brengen en op te volgen’, zegt Thompson, die werkt voor de Jamaicaanse landbouwontwikkelingsorganisatie RADA.

Open data

‘We hopen dat landbouwers hun productiegegevens in onze database willen zetten, zodat we onze wetenschappelijke landbouwmodellen kunnen verbeteren.’

Eén van de projecten die aan bod kwam op de conferentie is AgriNeTT, een informaticaplan dat is ontwikkeld door de Universiteit van West-Indië in samenwerking met de Jamaicaanse overheid en verschillende vertegenwoordigers van landbouworganisaties. AgriNett moet vooral een verzameling worden van een aantal applicaties en een database met gegevens over de landbouwproductie. ‘We hopen dat landbouwers hun productiegegevens in onze database willen zetten, zodat we onze wetenschappelijke landbouwmodellen kunnen verbeteren’, verklaarde AgriNeTT-coördinator Margaret Bernard op de landbouwconferentie. ‘Uiteindelijk willen we deze gegevens graag delen met alle Caraïbische landbouwers zodat ze beter kunnen concurreren op de wereldmarkt.’

Bernard ziet vooral brood in AgriExpenseTT, een nieuwe boekhoudapplicatie voor landbouwers. Met de smartphoneapplicatie, die nu verkrijgbaar is in de Google Play Store, kunnen Caraïbische landbouwers bijhouden hoeveel bepaalde gewassen kosten en wat ze hebben geïnvesteerd in een bepaald gebied. ‘Landbouwers die zich inschrijven voor een abonnement kunnen ons eenvoudig helpen met het verfijnen van onze computermodellen’, verklaart Bernard.

Jongeren

Een andere reden waarom de conferentie veel aandacht besteedt aan het gebruik van ICT in de landbouw zijn de Caraïbische jongeren. ‘Het landbouwbedrijf als familiebedrijf was het hoofdthema op de CWA-conferentie van dit jaar. We moeten ervoor zorgen dat jongeren opnieuw vaker kiezen voor een landbouwcarrière’, zegt Michael Hailu van het Technical Centre for Agricultural Research and Development Institute (CTA), dat wordt ondersteund door de Europese Unie. Daarom heeft de organisatie een prijs aangeboden aan jonge ICT-ontwikkelaars die landbouwapplicaties ontwikkelen.

De winnaar van de applicatiewedstrijd is het team van de Jamaicaanse Jason Scott. Hij ontwikkelde samen met zijn team ‘Node 420’, een programma waarmee een landbouwer gegevens kan verzamelen over de aanplanting en de oogst van zijn gewassen. Volgens de jury kan een landbouwer dankzij deze applicatie efficiënter planten, zaaien en oogsten en de opbrengsten van zijn landbouwbedrijf vergroten.

‘Dankzij deze nieuwe technologie kunnen we het beroep van landbouwer weer aantrekkelijk maken voor jongeren’, reageert landbouwspecialist Thompson. ‘Als we ons blijven richten op traditionele landbouwmethodes, zal de agrarische sector in het Caraïbisch gebied wellicht een stille dood sterven. We moeten deze enthousiaste jongeren helpen om de sector te vernieuwen’, zei hij tijdens de conferentie.

Toch blijft het oppassen dat technologie niet als wondermiddel wordt gebruikt, zegt de Samoaanse landbouwonderzoekster Faumuina Tatunai. ‘ICT is een deel van de oplossing, maar niet de enige oplossing’, onderstreept ze. ‘De realiteit is dat we jongeren nodig hebben op familiebedrijven. Daarvoor is meer nodig dan alleen ICT’, concludeert ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift