Caricom gaat weer met Haïti praten

Nieuws

Caricom gaat weer met Haïti praten

Peter Richards

09 juli 2004

De Caribische Gemeenschap (Caricom) is bereid om de Haïtiaanse interim-regering te erkennen, op voorwaarde dat er verkiezingen komen en dat de regering de gewapende bendes op het eiland in bedwang houdt. Op een vierdaagse top voor de kust van Grenada maakten de Caribische leiders daarmee een betekenisvolle bocht. Sinds de coup tegen president Aristide in maart weigerden ze te praten met de nieuwe regering in Haïti.

Na vier dagen heftig discussiëren, besliste de Caricom woensdagavond om toch te praten met premier Gerard Latortue in Port-au-Prince. Een officiële erkenning is het niet - daarvoor moet Latortue eerst bewijzen dat hij het meent met de democratie. Het zitje van Haïti blijft voorlopig leeg, maar de Caricom stuurt een delegatie van vijf buitenlandministers naar Haïti om gesprekken aan te knopen met de interim-regering.

De uitsluiting van Haïti was een principiële kwestie. Nadat Jean-Betrand Aristide op 29 februari zijn land verliet in een Amerikaans vliegtuig, besliste de Caribische gemeenschap de door de VS geïnstalleerde regering in Haïti niet te erkennen. Niet alle Caribische leiders zijn tevreden met de beslissing om opnieuw gesprekken aan te knopen. De Amerikanen hebben Latortue aan de macht gebracht. In Haïti is er geen democratie, verklaarde Ralph Gonsalves, de premier van Sint-Vincent.

De Haïtiaanse minister van Buitenlandse Zaken Yvonne Simeon zegt dat Port-au-Prince zich zal schikken naar de voorwaarden van de Caricom-leiders: vrije en eerlijke verkiezingen houden en de rebellen die Aristide verdreven onder bedwang houden. (MM/ADR)