‘Caterpillar moet bulldozerverkoop aan Israël stopzetten’ (HRW)

Nieuws

‘Caterpillar moet bulldozerverkoop aan Israël stopzetten’ (HRW)

Jim Lobe

24 november 2004

De Amerikaanse machinebouwer Caterpillar moet stoppen met de verkoop van bulldozers aan het Israëlische leger. Die oproep lanceerde de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) maandag. Joodse vredesgroepen en de Presbyteriaanse kerk in de VS proberen Caterpillar al langer te doen afzien van de omstreden leveringen. Het Israëlische leger zet de bulldozers in bij vergeldingsmaatregelen en preventieve acties in de Palestijnse gebieden.

Volgens HRW vormen de D9-bulldozers van Caterpillar voor het Israëlische troepen “het voorkeurswapen om Palestijnse huizen met de grond gelijk te maken, akkers te vernielen en wegen op te breken.” De organisatie zegt dat die acties illegaal zijn. “Zolang Israël geen einde maakt aan die praktijken, maakt Caterpillar zich door de verkoop van verdere bulldozers medeplichtig aan mensenrechtenschendingen,” redeneert Sarah Leah Whitson, de directeur Midden-Oosten van HRW.

Human Rigths Watch voert sinds drie weken discussies met de CEO van Caterpillar, James Owens. Owens verklaarde in een brief die hij op 12 november aan HRW schreef dat zijn onderneming “niet in staat is en het recht niet heeft na te gaan hoe onze producten gebruikt worden nadat ze verkocht zijn.”

Caterpillar kreeg maandag ook te horen dat Jewish Voice for Peace (JVP), een joodse vredesorganisatie in San Fransisco, een aandeelhoudersresolutie heeft ingediend met de vraag om te onderzoeken of de verkoop van D9-bulldozers niet in strijd is met de eigen gedragscode van de onderneming. In 2003 schaarde vijf procent van de aandeelhouders zich al achter een gelijkaardige resolutie. Nu wordt de aandeelhoudersactie ook gedragen door de Presbyteriaanse Kerk in de VS. Met de impliciete steun van Human Rights Watch daarbovenop hoopt JVP bij de komende aandeelhoudersvergadering in 2005 veel meer stemmen te werven voor de resolutie.

De JVP wijst erop dat ook Amnesty International en Pax Christi zich al hebben uitgesproken tegen de verkoop van bulldozers aan Israël. Actievoerders in de Anglicaanse kerk en bij de Mennonieten proberen ook die gemeenschappen een standpunt te doen innemen.

HRW publiceerde vorige maand een rapport over het gebruik van bulldozers in de Palestijnse stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. De afgelopen 10 jaar maakte het Israëlische leger in die stad naar schatting 16.000 mensen dakloos. Volgens de mensenrechtenorganisatie is de massale vernietiging van huizen vanuit militair oogpunt niet noodzakelijk. HRW stelde ook vast dat het leger met haar D9-bulldozers meer dan de helft van de straten in Rafah heeft opgebroken en meer dan 80 kilometer waterleidingen en rioleringen heeft beschadigd. HRW verdenkt Israël ervan een bredere bufferzone tussen Egypte en de Palestijnen in de Gazastrook te willen creëren. (PD)