Centraal-Amerikaanse integratie zit in het slop

Nieuws

Centraal-Amerikaanse integratie zit in het slop

José Eduardo Mora

02 augustus 2004

De zeven landen van Centraal-Amerika erkennen de noodzaak van economische en politieke integratie, maar slagen er niet in de ronkende intentieverklaringen om te zetten in daden. Een eerste stap, de hervorming van enkele Centraal-Amerikaanse instellingen, staat op de agenda van een ministerconferentie eind augustus in El Salvador.

Tekenend is dat voor de ontmoeting van de Centraal-Amerikaanse ministerraad voor Economische Integratie (COMIENCO) in de hoofdstad San Salvador nog geen precieze datum is vastgelegd. De raadsleden, de economieministers van Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama, hebben verder besloten de onderhandelingen over een douane-unie uit te stellen tot december.

In San Salvador staat de hervorming van enkele transnationale organisaties op het programma. Het gaat om het Centraal-Amerikaanse Parlement (PARLACEN), het Centraal-Amerikaanse Integratiesysteem (SICA) en het Centraal-Amerikaanse Hof van Justitie (CACJ).

Voor Luis Guillermo Solís van de Costaricaanse Stichting voor Vrede en Democratie is het van groot belang dat de top in San Salvador concrete resultaten worden bereikt. Zoniet dreigt de sinds 1998 slabakkende integratiedynamiek helemaal stil te vallen. Volgens Solis verdween de politieke wil tot integratie toen de regeringen na de ramp met orkaan Mitch in 1998 hun aandacht exclusief op nationale problemen gingen richten.

De specialisten zijn het erover eens dat PARLACEN, SICA en CACJ aan hervorming toe zijn. “De resoluties van het Centraal-Amerikaanse parlement zijn niet bindend en dus houdt geen enkel nationaal parlement er rekening mee”, zegt Solís. Aantijgingen van drugshandel en corruptie hebben de reputatie van de parlementsleden geen goed gedaan. Bovendien houden Panama en Belize zich afzijdig en weigert Costa Rica parlementsleden af te vaardigen.

Francisco García van het Guatemalteekse Centraal-Amerikaanse Centrum voor Politieke Studies stelt vast dat overal ter wereld handelsblokken ontstaan, behalve in Centraal-Amerika. “Er is een trend naar de concentratie van productiegoederen en kapitaal waaraan de regio zich niet langer kan aan onttrekken.” Voor Garcia moet een hervorming van de instellingen gepaard gaan met een succesvol akkoord over een douane-unie.

De verdeeldheid van Centraal-Amerika manifesteerde zich heel duidelijk in de onderhandelingen met de VS over een Centraal-Amerikaanse Vrijhandelszone, zo stelt de Nicaraguaanse socioloog Cirilo Otero. Slechts vijf van de zeven landen nemen eraan deel, “wat op zich zout in de wonde heeft gestooid”. Guatemala, Honduras, Nicaragua en El Salvador ondertekenden een akkoord met Washington in december 2003. Costa Rica volgde een maand later.

Volgens Otero werpt de nabijheid van de VS een schaduw over de integratiebemoeinissen. De EU stelt zich constructiever op, aldus de socioloog. De Unie heeft voor de volgende jaren zo’n 60 miljoen euro opzijgezet voor de bevordering van de Centraal-Amerikaanse eenmaking.

José Eduardo Mora

Xml=7

Ref: la if ip