Charles Michel: 'Centraal-Afrika is prioritair voor België'

Nieuws

Charles Michel: 'Centraal-Afrika is prioritair voor België'

Charles Michel: 'Centraal-Afrika is prioritair voor België'
Charles Michel: 'Centraal-Afrika is prioritair voor België'

18 januari 2008

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) zei bij aankomst in de Congolese hoofdstad Kinshasa: “Ik kom op een symbolisch moment.” Daarmee verwees hij naar de vredesconferentie in Goma en natuurlijk niet naar de 47ste verjaardag van de moord op Lumumba.

De vredesconferentie moet een oplossing bieden voor de oorlog in de provincies Noord- en Zuid-Kivu, waar onder meer de rebellerende generaal Laurent Nkunda het gezag in Kinshasa bestrijdt. Het Congolese leger, numeriek in het overwicht, leed onlangs nog een smadelijke nederlaag toen president Joseph Kabila de opstand gewapenderhand wilde neerslaan. Alleen een niet-militaire aanpak lijkt dus een uitweg te bieden voor de oorlog die de Congolese provincies die grenzen aan Oeganda en Rwanda teistert. Alleen: op de vredesconferentie waren deze staten niet welkom, ook al zijn zij volgens waarnemers even bedreigend voor het Congolese gezag in de grensstreek als Nkunda of andere milities. De bodemrijkdommen zijn daar wellicht niet vreemd aan.
Minister Michel bezoekt in Congo projecten van ontwikkelingsssamenwerking, maar doet, zonder twijfel met het conflict in Oost-Congo in gedachten, de komende dagen ook Oeganda (zaterdag 19/1) en Rwanda (maandag 21/1) aan. Daar heeft hij een onderhoud gepland met de respectievelijke presidenten Yoweri Museveni en Paul Kagame. Voor de afreis vanop de militaire luchthaven in Melsbroek, in een airbus van het Belgische leger en vergezeld van raadgevers, parlementairen en twintig perslui, was het echter nog niet zeker of minister Michel ook maar één van de drie staatshoofden te zien zou krijgen. De Congolese president Joseph Kabila heeft hij na aankomst nog niet ontmoet. Sinds de problemen in Oost-Congo en nu deze week iemand uit de dichte entourage van Kabila is vermoord, zijn diens verplaatsingen misschien nog onvoorspelbaarder geworden. De vijfdaagse Afrikatrip van Michel duurt tot maandag, dus de kans dat hun wegen kruisen is niet heel groot.

“Ik ben geen handelsvertegenwoordiger die even gedag komt zeggen” (Charles Michel wil meer zijn dan een ‘interim-minister’)

Wellicht zullen Michel jr. en Kabila jr. later nog de kans krijgen met elkaar te praten. Want ook al is minister Michel zich “bewust van het bijzondere karakter van de interimregering”, toch sprak hij op het vliegtuig de ambitie uit na Pasen op post te blijven als federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking.