Chávez beschuldigt Bush van financieren couppoging

Nieuws

Chávez beschuldigt Bush van financieren couppoging

Humberto Márquez

18 februari 2004

De Venezolaanse president Hugo Chávez beweert dat George W. Bush in 2002 de mislukte couppoging tegen hem heeft gefinancierd. Dat zei Chávez gisteren (dinsdag) in een toespraak voor ondernemers in Caracas. Het is voor het eerst dat Chávez deze beschuldiging zo expliciet uit.

Volgens Chávez bestaat er geen twijfel meer over het feit dat de regering-Bush de oppositie gesteund heeft in de poging hem af te zetten. “Ze hebben vooraf gesproken met de officieren die de coup geleid hebben en er participeerden Amerikaanse militairen in de coup.” Chávez vindt dat Bush verantwoordelijk is voor de dood van tientallen mensen die in april 2002 omkwamen bij uit de hand gelopen demonstraties tegen de president en bij de protesten die hem twee dagen later weer in het zadel hielpen.

De verscherpte toon in de richting van Washington heeft deels te maken met de druk die Chávez momenteel voelt. De oppositie houdt hem verantwoordelijk voor de economische malaise waarin het land verkeert en heeft 3,4 miljoen handtekeningen verzameld voor een referendum over het aftreden van Chávez. Momenteel wordt de geldigheid van die handtekeningen onderzocht door de Venezolaanse kiesraad. Dat proces wordt onder meer geobserveerd door de Organisatie voor Amerikaanse Landen (OAS) en het Amerikaanse Carter Centre for Peace. De Venezolaanse kiesraad onderwerpt 1,9 van de 3,4 miljoen handtekeningen aan nader onderzoek. Als die ongeldig worden verklaard, dan haalt de oppositie niet de wettelijk vereiste 2,4 miljoen.

Chávez reageerde met zijn uitspraken op de démarches van de Amerikaanse staatssecretaris Peter De Shazo. Die bezocht maandag Venezuela om te spreken met vertegenwoordigers van OAS en het Carter Centre for Peace. Volgens DeShazo hebben de Verenigde Staten zowel oppositiepartijen als regeringsgezinden in Venezuela financieel gesteund. Chávez beschuldigt DeShazo van “schaamteloze leugens”. De president noemde vervolgens een hele reeks oppositiegroepen die volgens hem geld hadden ontvangen van de VS. “Als DeShazo mij kan vertellen welke regeringsgezinde organisaties steun hebben ontvangen, dan hoor ik dat graag.”

Volgens de president moet Amerika zich met zijn eigen zaken bemoeien en eerst de “armoede in eigen land oplossen. Venezuela steunt in feite de VS. Dagelijks gaan er 1,5 miljoen vaten Venezolaanse olie naar Amerika en we hebben er 17.000 Citgo tankstations.”