Chávez herschikt noodgedwongen regering

Nieuws

Chávez herschikt noodgedwongen regering

27 januari 2010

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft zijn regering moeten herschikken na het ontslag van twee ministers. Ramón Carrizález, vice-president en minister van Defensie, en zijn echtgenote Yubirí Ortega, minister van Milieu, namen maandag ontslag om persoonlijke redenen.

Chávez benadrukte dat de ministers opgestapt waren wegens persoonlijke redenen die hem al langer bekend waren. In een interview met het Venezolaanse tv-station Venezolana de Telivisión bedankte hij de ministers voor hun geleverde werk en stelde hij hun vervangers voor.
Elías Jaua Milano, de minister van Landbouw, wordt vice-president. Chávez prees Milano voor zijn transparantie en eerlijkheid die hij al tentoon gespreid heeft in zijn eerdere functie. In zijn hoedanigheid van minister van Defensie wordt Carrizález opgevolgd door generaal Carlos Mata Figueroa, stafchef van het leger. Het hoofd van Hidroven (het nationale waterbedrijf), Alejandro Hitcher, neemt de plaats in van Yubirí Ortega op het departement Milieu.

“Terrorisme”

Tijdens het interview waarschuwde Chávez de bevolking om de geruchten over het ontslag op het internet niet te geloven. ‘Niemand moet in de val van de wanhopigen lopen. Zij (de oppositie) blijven geweld gebruiken als middel om het land te destabiliseren.” Hij bestempelde tevens de berichten op onder andere Twitter over onregelmatigheden in het land als “terrorisme”.
Het is al de derde aanpassing in het kabinet van Chávez in 2010. Begin deze maand werd de minister van Electriciteit, Angel Rodriguez, ontslagen na een fout gelopen invoering van de rantsoenering van elektriciteit.

Haïti

Op de afsluitingsceremonie van een top van het Bolivariaans Alternatief voor de Amerika’s (ALBA) verklaarde Chávez dat Haïti geen enkele schuld meer had bij Venezuela. De volledige 295 miljoen dollar wordt kwijtgescholden. Chávez zei zelfs dat Venezuela een historische schuld heeft bij Haïti, doelend op de steun die Simon Bolivar kreeg van Haïti tijdens de onafhankelijksheidsoorlog in 1815.
Naast het kwijtschelden van de schulden kondigde Luis Díaz Curbelo, hoofd van de Civiele Bescherming, aan dat er een tentenkamp voor achtduizend ontheemden zou worden opgericht in Haïti. Volgende week zou het kamp operationeel moeten zijn.