Chavez kondigt referendum aan over herverkiezing

Nieuws

Chavez kondigt referendum aan over herverkiezing

Pol De Vos

08 december 2008

De Venezolaanse president Hugo Chavez riep zijn medestanders op om in de komende maanden de verkiezingscampagne verder te zetten. Hij wil ten laatste in februari een referendum organiseren over een amendement aan de grondwet, dat zijn herverkiezing voor een derde ambtstermijn mogelijk maakt.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 23 november haalde de PSUV, de partij van Hugo Chavez, een duidelijke overwinning. Toch heeft de oppositie enkele belangrijke deelstaten en de hoofdstad Caracas kunnen veroveren. De PSUV won in zeventien deelstaten. De oppositie won er in vijf, waaronder de twee dichtstbevolkte, en in de hoofdstad. Hoewel Libertador, de hoofdstedelijke gemeente waar de armsten wonen in handen van de PSUV blijft, is dit toch een zware slag. In 2004 had Chávez nog de hoofdstad en 20 van de 22 staten in handen gekregen, maar in de voorbije jaren waren drie gouverneurs naar de oppositie overgelopen.

Chávez benadrukte dat de PSUV 17 deelstaten had gewonnen, waarvan 8 met méér dan 60 % en over het hele land kreeg de PSUV zo’n 5,4 miljoen stemmen of 57 % van het totaal. Nog steeds een comfortabele meerderheid.
Reacties aan de basis zijn vaak kritischer: “Toen we vorig jaar het referendum over de nieuwe grondwet verloren, was de conclusie duidelijk: de corruptie moest aangepakt worden, het beleid moest efficiënter en dichter bij de mensen.”

De oppositie voelt zich alvast versterkt, en wordt agressiever. Zo werden op 27 november drie vakbondsleiders vermoord in de Venezolaanse deelstaat Aragua. Ze zijn vanuit een rijdend voertuig neergeschoten na de hele dag actief te zijn geweest bij een arbeidsconflict in een zuivelfabriek van Colombiaanse eigenaars. Het bedrijf was bezet omdat de directie de collectieve arbeidsovereenkomst niet naleefden. De eigenaars dreigden met sluiting. Donderdagmiddag drong de politie het bedrijf binnen en viel ze de bezetters aan. Enkele uren na de politie-interventie slaagde de UNT-vakbond erin het bedrijf opnieuw te bezetten.
Luis Hernández en Richard Gallardo spraken hun woede uit over de “tirannie van enkele patroons die de rechten van de arbeiders verkrachten. Als de patroons het bedrijf daadwerkelijk zouden sluiten, moet het bedrijf worden genationaliseerd”, eisten ze. Enkele uren later werden ze in koelen bloede vermoord, samen met Carlos Requena. De deelstaat Aragua was in handen van de oppositie, maar bij de verkiezingen won de PSUV van president Chávez. Ondertussen werd een verdachte van de moorden gearresteerd.

Ook op andere terreinen is er een toegenomen agressiviteit van de oppositie. President Hugo Chavez reageerde scherp: “Als ik zie hoe de oppositie tekeer gaat tegen de Cubaanse artsen (er werden een aantal artsen uit hun huis gezet), tegen de gezondheidszorg die we organiseren via de Missie Barrio Adentro (een centrum werd kort en klein geslagen), tegen de gesubsidieerde voeding in de Mercalwinkels (er werd er een geplunderd). Als ik zie hoe in Miranda woningen worden afgenomen van armen die er een kregen toegewezen. Als ik dat allemaal zie… Dan zeg ik “Uh Ah, Chávez no se va!” -de leuze die door honderdduizenden werd geschreeuwd tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. De president lanceerde het voorstel om op korte termijn een referendum te organiseren over de mogelijkheid van een derde ambtstermijn.

Chavez voegde eraan toe dat dit referendum helemaal anders zal zijn dan het referendum voor een nieuwe grondwet – eind 2007 – “dat nipt werd verloren omwille van de complexiteit en de vele thema’s die erin stonden. Deze keer zullen we winnen, want het zal eenvoudig zijn: één enkel artikel. Vorige keer was het allemaal veel te ingewikkeld.”

“In de huidige situatie wil ik het land niet gedurende een lange campagne in de onzekerheid laten. We gaan dit referendum op korte termijn organiseren. Ten laatste in februari. Mijn voorstel is een aanvulling op de grondwet die een onbeperkte herverkiezing mogelijk maakt. Iedereen in actie: vanaf vandaag, zonder één dag te verliezen. De campagne gaat door!”