Chávez stevent af op overwinning in regionale verkiezingen

Nieuws

Chávez stevent af op overwinning in regionale verkiezingen

Humberto Márquez

28 oktober 2004

Het ziet er naar uit dat de partijen achter de Venezolaanse linkse president Hugo Chávez een klinkende overwinning zullen behalen in de regionale verkiezingen zondag. De oppositie is verscheurd over de vraag of ze al dan niet moet deelnemen aan de verkiezingen.

Zondag zullen we heel het land met rood bedekken om de sociale revolutie te versterken, zei Chávez. Rood is de kleur van zijn partij MVR. We zullen het kapitalistische model veranderen in een nationaal alternatief. Venezuela zal nooit meer hetzelfde zijn.

De president doorkruiste de afgelopen weken het land om zijn steun te betuigen aan de kandidaten van zijn partij Fifth Republic Movement (MVR) en aanverwante partijen. In de regionale verkiezingen zondag kiest de Venezolaanse bevolking 335 gemeentebesturen en 22 van de 23 provinciebesturen. Er zijn 7800 kandidaten voor 609 postjes.

In het huidige politieke landschap heeft de oppositie het voor het zeggen in 8 van de 10 belangrijkste regio’s en meer dan 200 gemeentebesturen. Daarvan is 93 procent in handen van de belangrijkste oppositiepartij, Democratische Actie. Maar het ziet er naar uit dat Chávez’ aanhangers nu met de meeste zitjes zullen gaan lopen. Opiniepeilingen wijzen uit dat de huidige president munt zal slaan uit het referendum dat er op 15 augustus kwam op vraag van de oppositie. 59 procent van de kiezers lieten toen verstaan dat de president zijn ambt tot eind 2007 mag uitzitten. Volgens internationale waarnemers is het referendum correct verlopen. Willian Lara, een prominent pro-Chávez parlementslid, voorspelt dat de MVR en bevriende partijen de zitjes van alle provinciebesturen en meer dan tachtig procent van de gemeentebesturen zullen binnenhalen.

De oppositie is verenigd in de Democratische Coördinator, een mix van Venezuela’s traditionele partijen en groepen uit het middenveld en de zakenwereld. Maar ze raakt het maar niet eens over de vraag of ze al dan niet moet deelnemen aan de verkiezingen. De traditionele partijen en zittende gouverneurs en burgemeesters hebben stevig campagne gevoerd en hun aanhang opgeroepen om zondag massaal te gaan stemmen. Verschillende andere partijen en verenigingen uit het middenveld pleiten er echter voor om niet te gaan.

Het heeft geen zin om te stemmen in verkiezingen die al op voorhand zijn vervalst, zegt William Ojeda van het partijtje Un Solo Pueblo (een enkel volk). Columnisten en opiniemakers zoals Antonio Cova en de voormalige presidentskandidaat Oswaldo Alvarez van de christendemocratische partij COPEI, hebben opgeroepen om geen bolletjes te gaan kleuren. Alvarez vraagt tegenstanders van de regering om het regime van Chávez niet te legitimeren.

Verder heeft de oppositie de voorbije twee maanden voornamelijk uitgehaald naar vermeende fraude. De regeringspartijen hebben dan weer intens campagne gevoerd rond Chávez’ sociale revolutie. De sociale programma’s van de regering omvatten opleidingen, microkredieten voor de armen, projecten die de gezondheidszorg en tandheelkunde tot in de sloppenwijken hebben gebracht, inspanningen voor eigendomsrechten, staatswinkels met gesubsidieerd voedsel en soepkeukens in arme wijken.

De volgende parlementsverkiezingen in Venezuela zijn gepland voor eind 2005. Een jaar later moeten opnieuw presidentsverkiezingen plaatsvinden. (KC/ADR)