Toekomst van kinderen is in gevaar als scholen gesloten blijven

Directeur Unicef: ‘Geen excuses. Scholen moeten open’

Pixabay

Wereldwijd gaan naar schatting 616 miljoen kinderen nog steeds niet volledig terug naar school. Catastrofaal voor hun toekomst, zegt Unicef-directeur Henrietta Fore.

‘Nu de omikron-variant van het coronavirus zich razendsnel verspreidt, roepen we overheden over de hele wereld op om alles te doen wat in hun macht ligt om de opleiding van kinderen niet verder te ontwrichten’, zegt Fore in een officiële verklaring. Om een catastrofe te vermijden moet het onderwijs nu terug op het spoor. Geen excuses. Houd de scholen open. Kinderen kunnen niet wachten’, zet ze haar verklaring kracht bij.

Vaccins

In ons land zouden we het soms vergeten, maar in veel landen zijn leerkrachten en ander onderwijzend personeel nog steeds niet gevaccineerd vanwege een tekort aan beschikbare vaccins. Unicef roept daarom op om deze beroepsgroep voorrang te geven, na het zorgpersoneel.

‘Vaccinatie van kinderen mag evenwel geen voorwaarde zijn om de scholen terug te openen.’

De VN-kinderrechtenorganisatie is ook voorstander van de vaccinatie van kinderen, nadat de kwetsbare groepen aan de beurt zijn geweest. ‘Vaccinatie van kinderen mag evenwel geen voorwaarde zijn om de scholen terug te openen’, zegt Fore.

Scholen doen veel meer dan alleen kinderen en jongeren van onderwijs voorzien. Voor velen staat naar school gaan gelijk aan veiligheid, hygiëne, het verkrijgen van een warme maaltijd, mentale gezondheid en psychosociale ondersteuning.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het de meest kwetsbare kinderen zijn die het hardst worden getroffen door schoolsluitingen. Hoe langer ze niet naar school gaan, hoe kleiner de kans ook dat ze nog terugkeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift