Chileens studentenprotest bedreigt voorronde van verkiezingen

Nieuws

Chileens studentenprotest bedreigt voorronde van verkiezingen

Marianela Jarroud

27 juni 2013

Nieuw studentenprotest dreigt zondag de voorronde van de presidentsverkiezingen in Chili in de war te sturen. De studenten bezetten scholen waar gestemd moet worden.

De studenten bezetten al enkele dagen meer dan honderd middelbare scholen. Gisteren zijn daar betogingen – alleen al in Santiago meer dan honderdduizend manifestanten – en een staking bijgekomen. Havenarbeiders en mijnwerkers sloten zich aan bij de staking.

Ontruiming

In dertig bezette scholen moet zondag gestemd worden. Als de studenten daar morgen (vrijdag) om middernacht niet weg zijn, dan moeten de lokalen bij wet ontruimd worden.

De regering Sebastián Piñera zegt dat ze daar niet het leger wil voor inzetten maar ze zal wel de wet doen naleven, kondigde ze aan. Ondertussen zoekt ze in ijltempo naar een oplossing om een ontruiming te voorkomen.

Zondag vindt de voorronde van de presidentsverkiezingen plaats. Dan worden de kandidaten voor de verkiezingen van 17 november gekozen.

Recht

Door de bezetting moeten de kandidaten zich over de onderwijsproblemen uitspreken, zegt politiek analist Marcelo Mella van de Universiteit van Santiago. Nu zeggen de partijprogramma’s te weinig over onderwijs.

De studenten eisen beter en gratis onderwijs.

“De mensen eisen veranderingen in het onderwijssysteem”, zegt Moisés Paredes, voorzitter van de scholierenkoepel Cones. “We kunnen het onderwijs niet langer zien als een consumptiegoed maar als een recht.”

De steden en gemeenten hebben de kiesautoriteiten een lijst met alternatieve lokalen bezorgd. Volgens Paredes is dat de oplossing voor zondag.

Het Chileense studentenprotest begon in mei 2011 en sindsdien nooit echt stilgevallen, al ging het er het laatste jaar iets rustiger aan toe.