Chileense horsmakreel gaat spectaculair achteruit

Nieuws

Chileense horsmakreel gaat spectaculair achteruit

Daniela Estrada

07 november 2010

Door overbevissing is de situatie van de Chileense horsmakreel (Trachurus murphyi) in de Stille Oceaan kritiek geworden. Wetenschappers zeggen dat de vangst dringend moet worden ingeperkt.

Chili hoopte dit jaar 1,3 miljoen ton makreel boven te halen maar tot deze maand zit het nog maar aan 450.000 ton, zegt het ministerie van Economie. De landen van de Regionale visserijorganisatie voor de zuidelijke Stille Oceaan (SPRFMO) hebben samen nog maar 712.000 ton aan land gebracht dit jaar.

De totale biomassa van de Chileense horsmakreel daalde sinds 2001 met 79 procent. In 1995 haalde Chili nog een recordhoeveelheid van 4,4 miljoen ton boven.

Wetenschappers van de SPRFMO-landen zeggen dat het vijf voor twaalf is. Een recuperatie van de Chileense horsmakreel is volgens hen alleen mogelijk als de vangst met de helft wordt verminderd in 2011.

De conventie voor de conservering van visbestanden in de zuidelijke Stille Oceaan – de conventie die de SPRFMO reguleert – werd ondertekend door Chili, China, Colombia, Nieuw-Zeeland, de Cookeilanden, Faeröer en de Europese Unie. Alleen Faeröer heeft de conventie al geratificeerd, voor de andere landen zijn de resoluties van de SPRFMO niet bindend.

In augustus klaagde de internationale milieuorganisatie Oceana aan dat de Nationale Visraad van Chili, waarin vertegenwoordigers van de overheid en de visindustrie zitten, sinds 2003 quota vastlegt voor de Chileense horsmakreel die hoger liggen dat wat de wetenschappers van het Instituut voor de Ontwikkeling van de Visserij voorstellen.