Chileense milieubeweging vecht voor eeuwig ijs

Nieuws

Chileense milieubeweging vecht voor eeuwig ijs

Daniela Estrada

14 november 2005

IJs is meer waard dan goud, vinden Chileense milieuactivisten. Ze protesteren tegen plannen voor een open goudmijn op de grens met Argentinië waarvoor misschien drie gletsjers moeten verdwijnen. De strijd om het eeuwige ijs wordt steeds verhitter gevoerd.

Vrijdag werden actievoerders met geweld weggejaagd voor het presidentiële paleis in Santiago. De Chileense milieubeweging heeft 18.000 handtekeningen verzameld tegen de plannen van de Canadese mijnbouwgigant Barrick Gold Corporation om rijke goud-, zilver en koperaders te exploiteren die hoog in de bergen tussen Chili en Argentinië schuil gaan onder zware ijsmassa’s.

Het Canadese bedrijf was aanvankelijk van plan drie gletsjers te verplaatsen naar een ander ijsveld om de ertsvoorraden bloot te leggen. Tegenstanders van het Pascua Lama-project zeggen dat de transplantatie van de gletsjers de watervoorziening van 70.000 kleine boeren in de vallei van Huasco in gevaar brengt. Ook het milieu zou zwaar lijden onder de open mijnbouw. Vrijdag legde Barrick alternatieve plannen voor die de drie gletsjers onaangeroerd laten en via een dam meer irrigatiewater ter beschikking stellen aan de omliggende boeren. Maar in die plannen hebben de milieuorganisaties geen vertrouwen in.

Het Pascua Lama-project zou 1,5 miljard dollar aan investeringen aantrekken. Geologen schatten dat de ertslagen 17 jaar rendabel geëxploiteerd kunnen worden. Barrick schrikt niet terug voor onfaire praktijken om aan die rijkdommen te komen, zeggen de tegenstanders. Volgens hen levert het bedrijf financiële steun aan de bewoners van de omliggende dorpen om hen achter het initiatief te krijgen.

Fernando González, de voorzitter van de Raad van Boeren van de Vallei van Huasco, heeft zich opeens voor de gewijzigde plannen van Barrick uitgesproken. Milieuactivisten zeggen dat veel boeren die grote hoeveelheden irrigatiewater verbruiken en daarom aanvankelijk tegen het project waren, nu samenwerken met de mijnbouwgigant. Die zou 50 miljoen euro voor infrastructuurwerken in het vooruitzicht hebben gesteld als Pascua Lama wordt goedgekeurd.

Diego Valderrama, de woordvoerder van de milieuorganisatie Stichting Oceana, heeft grote vragen bij de gewijzigde plannen van Barrick. Een mijnbouwproject dat grote ertslagen ongemoeid laat, is erg vreemd, zegt hij.

Barrick diende de nieuwe plannen in als antwoord op de opmerkingen die de Chileense milieuadministratie CONAMA had gemaakt bij het aanvankelijke project. Barrick heeft blijkbaar de gewoonte soepel om te gaan met plannen en milieurapporten. De actiegroep Duurzaam Chili zegt dat het bedrijf wetenschappelijke rapporten manipuleerde om te kunnen stellen dat de drie gletsjers die in de weg liggen, in feite gewoon ijsmassa’s zijn die zonder veel erg kunnen worden weggeruimd. Twee maanden eerder sprak het bedrijf zelf nog over gletsjers.

Volgens de Diaguita’s, een indianenstam waarvan verschillende gemeenschappen in de omgeving wonen, heeft Barrick voor het project op een illegale manier terreinen aangekocht die deel uitmaken van het traditionele leefgebied van de Diaguita’s.

Barrick is een zwaargewicht: de onderneming baat 12 goudmijnen uit op vier continenten. Samen produceerden die vorig jaar ongeveer 140 ton goud. (PD)