Chileense vrouwen leren in India zonnepanelen installeren

Nieuws

Chileense vrouwen leren in India zonnepanelen installeren

Chileense vrouwen leren in India zonnepanelen installeren
Chileense vrouwen leren in India zonnepanelen installeren

Marianela Jarroud

15 maart 2013

Vijf Chileense vrouwen uit de Atacamawoestijn zijn zes maanden naar India getrokken om er zonnepanelen te leren installeren. Met die kennis gaan ze nu panelen installeren en onderhouden in hun dorpen.

De vijf vrouwen komen uit drie inheemse dorpen – twee Atacameña- en twee Quechuadorpen en een Aymaradorp – die samen iets minder dan duizend inwoners tellen. De dorpen liggen op 3000 meter hoogte in de woestijn en hebben geen elektriciteit en nauwelijks water. “We hebben alleen ‘s avonds tweeënhalf uur elektriciteit van een generator”, zegt Liliana Terán van het Atacameñavolk, een van de vijf vrouwen.

De noordelijke Atacamawoestijn, de droogste woestijn ter wereld, is zeer geschikt voor zonne-energie. Daarom trok Liliana Terán met vier andere vrouwen vorig jaar naar India, naar Tilonia in de noordwestelijke deelstaat Rajasthan.

Blootvoetse ingenieurs

Bij het Barefoot College daar kregen ze gedurende zes maanden een opleiding in de installatie van zonnepanelen. Het Barefoot College is een organisatie die in basisdiensten en oplossingen voorziet voor plattelandsgemeenschappen. Ze heeft al zevenhonderd vrouwen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika opgeleid tot “blootvoetse ingenieurs in de zonne-energie”.

De drie Chileense dorpen hebben zopas hun zonnepanelen gekregen. De vijf vrouwen zijn nu minstens vijf jaar verantwoordelijk voor de installatie, de herstelling en het onderhoud van de panelen.

De opleidingen en zonnepanelen zijn gefinancierd door de Chileense overheid en het Italiaanse energiebedrijf Enel Green Power.

Chili is goed op weg om in Latijns-Amerika marktleider te worden voor zonne-energie. Consultancybedrijf Solarbuzz verwacht dat de helft van alle zonne-energie in Latijns-Amerika de komende vier jaar in Chili zal worden geproduceerd.