Chili pioniert met ban op plastic zak

Nieuws

Chili pioniert met ban op plastic zak

Chili pioniert met ban op plastic zak
Chili pioniert met ban op plastic zak

Fien Van den Steen / IPS

05 juni 2018

Chili verbiedt als eerste land in Latijns-Amerika plastic zakjes, net nu de Wereldmilieudag van de Verenigde Naties van vandaag in het teken staat van de plasticvervuiling.

Ze'ev Barkan (CC BY 2.0)

Ze’ev Barkan (CC BY 2.0)​

Chili verbiedt als eerste land in Latijns-Amerika plastic zakjes, net nu de Wereldmilieudag van de Verenigde Naties van vandaag in het teken staat van de plasticvervuiling.

Onder het motto “Chaobolsasplasticas” (Vaarwel-Plastic-Zakken) moet de plastic zak binnenkort van het Chileense toneel verdwijnen. Op 30 mei keurde het Chileense parlement een nationale wet goed om plastic zakjes te bannen, en pioniert daarmee in Latijns-Amerika.

Hiermee gaat een van de vele ecologische beloftes van president Sebastián Piñera in vervulling.

Volgens een studie van het Ministerie van Milieu gebruikt de gemiddelde Chileen 200 plastic zakken per jaar. Een regelrechte bijdrage aan de afvalberg, en de vervuiling van land en oceaan.

Aanpassingstermijn, daarna boete

Na de aanpassingstermijn (6 maanden voor de grote bedrijven, 2 jaar voor de kleinere handelaars) staat er op het uitdelen van plastic zakken een fikse boete.

Chili wordt het eerste Zuid-Amerikaanse land dat de plastic zak bant en geeft daarmee een sterk signaal naar haar inwoners, maar ook naar haar buurlanden. Een stap in de goede richting, waarop de Verenigde Naties dit jaar aansturen op de Wereldmilieudag vandaag.