Chili pioniert met ban op plastic zak

Ze'ev Barkan (CC BY 2.0)

 

Chili verbiedt als eerste land in Latijns-Amerika plastic zakjes, net nu de Wereldmilieudag van de Verenigde Naties van vandaag in het teken staat van de plasticvervuiling.

Onder het motto “Chaobolsasplasticas” (Vaarwel-Plastic-Zakken) moet de plastic zak binnenkort van het Chileense toneel verdwijnen. Op 30 mei keurde het Chileense parlement een nationale wet goed om plastic zakjes te bannen, en pioniert daarmee in Latijns-Amerika. 

Hiermee gaat een van de vele ecologische beloftes van president Sebastián Piñera in vervulling.

Volgens een studie van het Ministerie van Milieu gebruikt de gemiddelde Chileen 200 plastic zakken per jaar. Een regelrechte bijdrage aan de afvalberg, en de vervuiling van land en oceaan.  

Aanpassingstermijn, daarna boete

Na de aanpassingstermijn (6 maanden voor de grote bedrijven, 2 jaar voor de kleinere handelaars) staat er op het uitdelen van plastic zakken een fikse boete.

Chili wordt het eerste Zuid-Amerikaanse land dat de plastic zak bant en geeft daarmee een sterk signaal naar haar inwoners, maar ook naar haar buurlanden. Een stap in de goede richting, waarop de Verenigde Naties dit jaar aansturen op de Wereldmilieudag vandaag.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift