Chili stuurt buitenlandse gevangenen terug

Nieuws

Chili stuurt buitenlandse gevangenen terug

Marianela Jarroud

23 oktober 2012

Chili stuurt sinds kort buitenlandse gevangenen terug naar hun land van herkomst. Het hoopt zo de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan. Sommige experts plaatsen vraagtekens bij de maatregel.

Chili biedt buitenlandse gevangenen die het als niet gevaarlijk bestempelt, strafkwijtschelding en stuurt hen vervolgens terug naar hun land van herkomst.
De eerste buitenlanders werden in augustus al teruggestuurd, eerst 256 Peruanen, vervolgens 428 Bolivianen en tenslotte 22 Argentijnen. Momenteel wacht nog een veertigtal gevangenen op repatriëring, onder wie Duitsers, Brazilianen, Israëli’s en Italianen.

Vandaag zitten nog ongeveer 1700 buitenlanders in de Chileense cellen.

Dodelijke brand

Het terugsturen maakt deel uit van een pakket maatregelen waarmee de regering van Sebastián Piñera de overbevolking in de gevangenissen wil tegengaan.

In Chili, dat 16,5 miljoen inwoners telt, zitten ruim 48.000 mensen in de cel, terwijl de 103 gevangenissen maar plaats hebben voor 33.822 gevangenen.
De hervormingen begonnen na de brand van 8 december 2010 in gevangenis San Miguel in Santiago die aan 81 gevangenen het leven kostte.
Strafkwijtschelding kan alleen voor gevangenen die geen zware misdrijven zoals moord hebben gepleegd. Ze moeten al een bepaalde periode in de cel zitten en zich daar goed gedragen hebben. De komende tien jaar mogen ze niet naar Chili terugkeren.

Volgens het ministerie van Justitie zijn de meeste gevangenen die werden of worden teruggestuurd, drugkoeriers.

Discriminerend

Sommige experts noemen het verbod om terug te keren naar Chili discriminerend. “Wie problemen heeft met justitie, mag het land niet binnen, en dat lijkt me zeer discriminerend”, zegt sociologe Carolina Stefoni van de Universiteit Alberto Hurtado.
Bovendien kondigde minister van Justitie Teodoro Ribera aan dat ook buitenlanders zonder geldige verblijfsdocumenten die een misdaad hebben gepleegd, na hun gevangenisstraf het land zullen worden uitgezet.

Volgens Stefoni weerspiegelt de maatregel het ontbreken van een migratiebeleid in Chili. “De huidige migratiewet is niet op mensenrechtenprincipes gebaseerd. Discriminatie is daar een gevolg van.”