China groeit alweer razendsnel

Nieuws

China groeit alweer razendsnel

Peter Dhondt

22 september 2009

De Chinese economie zal dit jaar met 8,2 procent groeien. Dat heeft de Aziatische Ontwikkelingsbank vandaag (22 september) voorspeld. Ook India, Indonesië en Vietnam doen het goed, zodat de hele Aziatische regio in een groeiversnelling terecht komt.

Chinese banken lenen veel geld uit en ook de investeringen vallen mee. Dat deed de Aziatische Ontwikkelingsbank zijn groeiverwachting voor China met 1,2 procentpunten verhogen in vergelijking met maart. De Chinese economie profiteert van de forse kapitaalinjecties en andere steunmaatregelen waarmee de regering de crisis te lijf gaat. China kondigde in november vorig jaar aan daar ongeveer 400 miljard euro voor uit te willen trekken.

Voor 2010 kan China zelfs een groeicijfer van 8,9 procent verwachten, zegt de Aziatische Ontwikkelingsbank. Daarvoor moet China wel zijn relancebeleid voortzetten en moet het verwachte voorzichtige herstel van de internationale economie er komen. Een ander risico is dat de overvloedige beschikbaarheid van krediet de overheid kan dwingen weer een strenger monetair beleid te voeren. Dat zou de groei weer kunnen doen afnemen.

Voortrekkers van internationaal herstel

Alle Aziatische ontwikkelingslanden samen zullen volgens de vandaag gepubliceerde update van de Asian Development Outlook 2009 van maart dit jaar een groei van 3,9 procent doen optekenen. Dat is een half procentpunt meer dan wat de Bank in maart verwachtte. Voor 2010 voorspelt de instelling nu een groeicijfer van 6,4% in de regio. De vooruitzichten zijn zowel voor Oost- als voor Zuid-Azië goed. De Aziatische ontwikkelingslanden lijken dus het voortouw te nemen bij het herstel van de internationale economie.

India groeit dit jaar waarschijnlijk met 6%. Ook daar zet de overheid de relance-inspanningen voort en ook het ondernemersvertrouwen neemt weer toe. De Zuid-Koreaanse economie zal minder krimpen dan verwacht, en ook voor Indonesië en Vietnam zijn de vooruitzichten beter dan in maart. Hongkong en Taiwan worden nog wel hard getroffen door de verminderde exportkansen, en datzelfde geldt ook voor Maleisië en Thailand. Ook over de groei in Centraal-Azië en op de eilanden in de Stille Oceaan is de Aziatische Ontwikkelingsbank eerder somber.

De instelling waarschuwt de landen die het goed doen ervoor hun relance-inspanningen te vroeg te staken. Ook als de wereldeconomie trager herstelt dan voorzien, kunnen de Aziatische groeivooruitzichten een knauw krijgen. De Aziatische landen doen er volgens de Bank intussen goed aan om hun onderlinge handel uit te breiden en meer in te zetten op de binnenlandse vraag.