China kant zich tegen militaire aanval op Libië

Nieuws

China kant zich tegen militaire aanval op Libië

Yong Lee Van de Casteele

22 maart 2011

In het officiële Volksdagblad laat de Chinese regering weten dat zij de bombardementen door de Westerse coalitie op Libische gronddoelen veroordeelt. De grootmacht onthield zich bij de stemming van Resolutie 1973 van de Verenigde Naties (VN) over het vliegverbod boven Libië.

De krant maakt de vergelijking met de Tweede Golfoorlog in 2003. ‘De bloedige stormen die Irak al acht jaar teisteren, en het onnoemelijke leed dat de Iraakse bevolking ondergaat, zijn een spiegel en een waarschuwing voor de Westerse landen. De aanval op Libië is na Afghanistan en Irak de derde oorlog die enkele naties lanceren tegen een onafhankelijk land.’

Jiang Yu, de woordvoerster van het Chinese Ministerie van Buitenlande Zaken, laat weten dat het land niet akkoord gaat met het gebruik van geweld tegen Libië. ‘Wij vinden dat de eenheid, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van het Noord-Afrikaanse land gerespecteerd moeten worden.’ Desondanks maakte China geen gebruik van zijn vetorecht dat het in de VN Veiligheidsraad bezit. Het zag daar van af op vraag van de Arabische en Afrikaanse landen.

Sinds het begin van de bombardementen door de coalitie zijn er 48 burgers gestorven, en 150 gewond geraakt.

Uit Rusland komen dezelfde geluiden. Het Kremlin roept de Westerse landen op om het geweld tegen Libië te staken. Volgens de Minister van Buitenlandse Zaken zijn er sinds het begin van de bombardementen door de coalitie 48 burgers gestorven, en 150 gewond geraakt.

Bij de stemming van Resolutie 1973 onthielden ook de andere landen van de BRIC zich. Dat is een verzameling van de vier grootste ontwikkelingslanden. Naast China en Rusland behoren ook Brazilië en India tot de groep. Maar ook landen die voor de resolutie stemden zijn misnoegd over de uitvoering ervan.

In Zuid-Afrika krijgt president Jacob Zuma zware kritiek omdat het land de resolutie goedkeurde. Tegenstanders van de acties verklaren dat de no-fly zone misbruikt wordt om gronddoelwitten te bestoken. Verschillende politieke partijen roepen Zuma op om zich te distantiëren van de militaire acties.