China krijgt overmatig tabaksgebruik niet onder controle

Nieuws

China krijgt overmatig tabaksgebruik niet onder controle

China krijgt overmatig tabaksgebruik niet onder controle
China krijgt overmatig tabaksgebruik niet onder controle

IPS

19 november 2015

Inspanningen van de overheid om Chinezen van de sigaret af te helpen, blijken geen vruchten af te werpen. Roken is de grootste bedreiging voor de gezondheid en de economische welvaart van China, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Waterloo in Canada.

De afgelopen jaren ondernam de Chinese overheid verschillende pogingen om de Chinezen meer bewust te maken van de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik.

Maar ondanks dat feit is China vandaag nog steeds de grootse producent en consument van tabaksproducten. Het land telt meer dan 300 miljoen rokers en verliest jaarlijks 1,4 miljoen mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik, waaronder 100.000 mensen die blootgesteld werden aan passief roken.

Zonder bijkomende maatregelen zullen deze cijfers verdrievoudigen tegen 2050.

Pictogram

De resultaten van de studie die de maatregelen van China gedurende de afgelopen zeven jaar analyseerde, werden uiteengezet in tien publicaties in een bijlage van het tijdschrift Tobacco Control. Ze tonen aan ‘dat er dringend behoefte is aan nationale wetten op het gebied van tabaksgebruik en rookvrije ruimtes, duidelijke pictogrammen die op de schadelijke gevolgen van tabak wijzen en strengere controle van misleidende reclame en marketing’, zegt Geoffrey T. Fong van de Universiteit van Waterloo.

China’s trage vooruitgang op het gebied van tabaksbestrijding wordt door de wetenschappers onder meer aangetoond door vergelijkend onderzoek. Zo berekenden ze dat de beslissing van de overheid om enkel een waarschuwende tekst te plaatsen op pakjes tabak en sigaretten, zonder die gepaard te laten gaan met duidelijke pictogrammen, ertoe leidde dat de boodschap minstens 28,5 miljoen mensen minder bereikte.

Duidelijke afbeeldingen die op het gevaar van roken wijzen, zorgden er in Maleisië voor dat 12,5 procent van de rokers zich meer bewust werd van de schadelijke gevolgen van tabak, tegenover slechts 3,1 procent in China.

Wereldleider passief roken

Ook wat het passief roken betreft heeft China nog een lange weg af te leggen. ‘China is hier wereldleider’, zegt Fong. ‘Van alle landen waar we onderzoek doen naar tabaksgebruik, scoort China het hoogst op het vlak van roken op de werkplek en roken in huis. Wat betreft roken in restaurants en cafés, is China bij de groep van landen die ook hier het hoogste scoren. Dit brengt de gezondheid van niet-rokers elke dag in gevaar.’

Sinds 2006 is het gebruik van omschrijvingen zoals ‘licht, mild of laag teergehalte’ op tabaksverpakking in China verboden. In 2011 werd het maximale teergehalte in sigaretten verlaagd.

Marketingstrategieën zoals het gebruik van witte of lichtblauwe verpakkingen om rokers te misleiden dat het om lichtere sigaretten gaat, zijn echter nog steeds mogelijk.