China lanceert Arabische zender

Nieuws

China lanceert Arabische zender

Al Jazeera

26 juli 2009

China heeft een Arabisch gesproken tv-kanaal gelanceerd dat 24 uur per dag uitzendt. De zender heeft tot doel het "vervormde" imago van China in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij te stellen.

Het satellietkanaal, dat zaterdag gelanceerd werd, zal naar schatting 300 miljoen mensen in 22 landen bereiken. De Chinese Centrale Televisie (CCTV) heeft ook al zenders in het Engels, Spaans en Frans.

Zhang Changming, onderdirecteur van CCTV, zei dat het nieuwe kanaal de wereld de kans gaf “China beter te leren kennen en China de kans gaf de rest van de wereld nog beter te leren kennen.”

“Onze principe is objectief, accuraat en transparant te zijn. CCTV zal het echte China aan de wereld tonen”, zei hij bij de lancering. De zender zal vooral nieuws bieden, maar volgens Zhang komt er ook entertainment en educatie.

“Goede journalistiek”

Volgens Ying Chan, directeur van het mediacentrum aan de Universiteit van Hongkong, ziet China het als een antwoord op de “oneerlijke” portrettering in de internationale media.

“Er is geen tijfel dat het Midden-Oosten een erg strategisch belangrijke regio is en China wil er gehoord worden”, zegt ze. “Ze willen hun beleid beter aankondigen in de wereld, en ze vinden dat de Westerse media China oneerlijk behandelen.”

China oefent veel druk uit op de media en censureert regelmatig berichten over gevoelige onderwerpen. “De zender zal het niet makkelijk krijgen om de reporters het nieuws te laten uitzenen zoals het is”, zegt Ying. “Om invloed te krijgen, zal CCTV aan goede journalistiek moeten doen.”

China is niet het eerste land dat met een Arabisch gesproeken nieuwsstation start. In 2004 werd in de VS de zender al-Hurra opgestart, en vorig jaar lanceerde ook de BBC een Arabische dochter.