China pompt 20 procent meer in landbouwproductie

Nieuws

China pompt 20 procent meer in landbouwproductie

Joren Gettemans

06 maart 2009

China wil de uitgaven voor landbouwontwikkeling dit jaar met een vijfde verhogen om zich te wapenen tegen een toekomstige voedselcrisis als gevolg van de klimaatverandering.

Eerste minister Wen Jiabao kondigde de extra 121 miljard yuan (14 miljard euro) voor de landbouw aan tijdens zijn jaarlijkse begrotingstoespraak in de Grote Hal van het Volk. Op korte termijn wil hij daarmee de impact milderen van de economische crisis op de plattelandsbevolking, die meer dan de helft van de Chinese bevolking uitmaakt. Bovendien wil de Chinese regering sociale onrust vermijden bij deze bevolkingsgroep, die gemiddeld amper een derde verdiend van de stadsbevolking.
Wen wil de graanprijzen optrekken om de boeren zo te overtuigen om meer te produceren. Maar dat zal niet makkelijk zijn. De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen liet in het jaarlijkse rapport immers weten dat het erg moeilijk zal zijn om de graanproductie voor het vijfde jaar op rij aan te zwengelen.
Bovendien voelt China stilaan de effecten van de klimaatverandering, en die zullen in de komende jaren alleen maar toenemen. Dit jaar maakte het noorden van China, de graanschuur van het land, al de ergste droogte in een halve eeuw mee. De stijgende temperaturen treffen een steeds groter landbouwareaal. Simulaties op lange termijn wijzen zelfs op een vermindering van de landbouwopbrengst met 14 tot 23 procent tegen 2050. De productie van basisgewassen als tarwe, rijst en maïs kan zelfs tot 37 procent teruglopen. Een dergelijke terugval is een ramp in een land van 1,3 miljard mensen, en er moeten snel maatregelen genomen worden, zegt Lin.