China’s klimaatbeleid betaalt zichzelf ruim terug

© V.T. Polywoda (CC BY-NC-ND 2.0)

China pakt luchtvervuiling aan met zijn nieuw klimaatbeleid.

Als China zich houdt aan zijn internationale beloftes, moet het elk jaar de CO2-uitstoot met vier procent verminderen. Dat lijkt een dure oefening, maar het brengt ook onmiddellijke voordelen met zich mee voor de luchtkwaliteit en de volksgezondheid, stelt een studie door het prestigieuze MIT in Nature Climate Change.

Een divers team van klimaatwetenschappers, economen en data-analisten bracht op provinciaal niveau in kaart hoe een toekomstig Chinees klimaatbeleid de economische activiteit en energieverbruik zou beïnvloeden en wat de gevolgen zijn op het vlak van CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Ze bekeken verschillende scenario’s en berekenden telkens de kosten voor de gezondheidszorg.

Het resultaat

Zonder klimaatbeleid zou de luchtvervuiling in China 2,3 miljoen vroegtijdige overlijdens veroorzaken tegen 2030

 

Die berekening levert indrukwekkend cijfers op: zonder klimaatbeleid zou de luchtvervuiling in China 2,3 miljoen vroegtijdige overlijdens veroorzaken tegen 2030. Maar als het land een klimaatbeleid voert om de uitstoot met 3, 4 of 5 procent terug te dringen, vermijdt het respectievelijk 36.000, 94.000 en 160.000 overlijdens. Omgerekend in economische kost is dat 138,4 miljard, 339,6 miljard en 534,8 miljard dollar.

Uitgaande van de huidige klimaatbeloften zou China de CO2-uitstoot jaarlijks met 4 procent moeten terugdringen, en kan het dus 339,6 miljard uitsparen. Dat is bijna vier keer de totale kost van de klimaatinspanningen.

De Chinese klimaatinspanningen kunnen zichzelf ruim terugbetalen, zegt Noelle Eckley Selin, hoogleraar aan het MIT. ‘Het land kan er een netto positief resultaat aan overhouden, enkel al wat de gezondheidskosten betreft op basis van de luchtkwaliteit’, zegt ze. ‘Dit is een sterke motivatie voor landen om hun klimaatbeleid te versterken.’

Energiemix

Dat klimaatinspanningen zo lonend zijn voor de volksgezondheid heeft in China vooral te maken met de bestaande energiemix, die sterk afhankelijk is van steenkool, zeggen de onderzoekers.

‘Naarmate je een strenger klimaatbeleid voert in China, dring je ook de luchtvervuiling sterk terug’, zegt Valerie Karplus, hoogleraar Globale Economie aan het MIT. ‘In de VS bijvoorbeeld is dat veel minder het geval, omdat daar de steenkoolcentrales al voorzien zijn van filters.’

Het team benadrukt dat klimaatbeleid alleen niet voldoende is om luchtvervuiling op te lossen. ‘Maar de studie toont wel aan dat het een belangrijke bijdrage kan leveren tot die oplossing.’

‘Dit is echt een duurzaam verhaal’, zegt Selin. ‘We hebben allerlei doelstellingen voor een transitie naar een meer duurzame samenleving. De strijd tegen luchtvervuiling – de belangrijkste doodsoorzaak – is daar een van, de strijd tegen de klimaatverandering een andere. Het is vanuit wetenschappelijk perspectief belangrijk na te denken over manieren om die twee problemen aan te pakken, die zowel economisch als atmosferisch verbonden zijn.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift