China stopt 101 steenkoolprojecten

De Chinese overheid stopt 101 steenkoolprojecten en versnelt zo opnieuw de transitie naar hernieuwbare energie.

  • Asian Development Bank CC BY-NC-ND 2.0 Asian Development Bank CC BY-NC-ND 2.0

De energieprojecten waren al goedgekeurd of gepland door lagere overheden, die daar sinds 2014 de bevoegdheid voor hebben. Maar de centrale regering in Peking steekt nu een stokje voor 101 projecten, verspreid over 11 provincies, meldt het Chinese Caixin Media.

Steenkoolcentrales onnodig

De geschrapte projecten hebben een totale capaciteit van meer dan 100 gigawatt en vertegenwoordigen 430 miljard yuan (58 miljard euro) aan investeringen.

Uit een recent rapport van de denktank Carbon Tracker blijkt dat het land minstens tot 2020 geen nieuwe steenkoolcentrales nodig heeft.

In september vorig jaar had Peking al vijftien nieuwe steenkoolcentrales geschrapt, met een totale capaciteit van 12.4 gigawatt.

Uit cijfers van de overheid blijkt dat ook de bestaande steenkoolcentrales op een lager pitje draaien. Energiecentrales draaiden vorig jaar gemiddeld 4165 uur, een daling met 199 uur ten opzichte van 2015.

De Chinese regering heeft zich voorgenomen om het aandeel van steenkool in de elektriciteitsproductie te laten zakken van 59 tot 55 procent, en mogelijk moet ze daarvoor nog meer projecten schrappen.

Uit een recent rapport van de denktank Carbon Tracker blijkt dat het land minstens tot 2020 geen nieuwe steenkoolcentrales nodig heeft.

‘China riskeert 490 miljard dollar te verspillen aan nieuwe steenkoolcentrales die onnodig zijn door structurele veranderingen in de economie, schone energiedoelstellingen en een CO2-taks’, stelt het rapport.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2563   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift