China verstevigt banden met Latijns-Amerika

Nieuws

China verstevigt banden met Latijns-Amerika

Emily Garr

07 november 2008

China werkt hard aan de versteviging van de banden met Latijns-Amerika en de Caraïben. Het land stapte eind oktober in de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Met de versterking van de banden met Latijns-Amerika doet China meer dan gewoon de internationale betrekkingen diversifiëren. Het land verschuift de focus van presidentiële bezoeken naar handel en investeringen en verstevigt zijn positie op het geopolitieke toneel. In 2007 was de handel tussen China en Latijns-Amerika met 110 miljard dollar meer dan het dertienvoudige van de handel in 1995.
“Welke maatstaf je ook gebruikt… de relatie tussen China en Latijns-Amerika is nog nooit zo intens geweest”, zei Daniel Erikson van de Inter-Amerikaanse dialoog toen hij getuigde voor de Commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Congres in juni.
Van handel naar ontwikkeling
De groeiende interesse van China in de regio werd eind vorige maand nog eens extra in de verf gezet toen de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank aankondigde dat China het 22e lid zou worden. Op die manier draagt China met 350 miljoen dollar bij aan de ontwikkelingsprogramma’s van de bank in Latijns-Amerika en de Caraïben. “Het is een historische beslissing die de bloeiende handelsrelatie tussen China en Latijns-Amerika uitbreidt naar ontwikkelingsprojecten”, zei de voorzitter van de IDB Luis Alberto Moreno.
China is het derde Aziatische land dat lid wordt van de IDB, na Japan in 1976 en Zuid-Korea in 2005. Het land solliciteerde in 1993 al voor het eerst naar een plaats in de bank, maar moest opboksen tegen felle tegenstand van de Verenigde Staten, die pas in 2007 hun verzet opgaven.

Het is een historische beslissing die de bloeiende handelsrelatie tussen China en Latijns-Amerika uitbreidt naar ontwikkelingsprojecten.

In die vijftien jaar is de rol van China op de financiële markten sterk veranderd. Het land heeft een bruto binnenlands product dat met 3,3 miljard dollar bijna even groot is als de hele economie van Latijns-Amerika en de Caraïben (3,4 miljard dollar).
“Het Chinese lidmaatschap van de IDB zal een platform creëren voor meer handel en investeringen in de twee richtingen”, zei de Chinese ambassadeur bij de VS, Zhou Wenzhong. “Dit is een beslissing die alle partijen ten goede komt.”
De verhouding tussen de beide economieën schommelt tussen partnerschap en concurrentie. Aan de ene kant heeft China sterkere politieke en militaire banden gesmeed met landen als Brazilië en Venezuela, gebaseerd op de Chinese nood aan grondstoffen als soja, ijzererts, koper en olie. Maar kleinere Latijns-Amerikaanse landen concurreren met China over arbeidsintensieve sectoren zoals elektronica en textiel. Het zijn die landen die zich zorgen maken dat Chinese producten hun markten zullen overspoelen.