Onderzoeksbureau XDI beoordeelde meer dan 2600 regio’s wereldwijd

China, VS en India lopen meeste risico op economische klimaatschade

Pixabay

16 van de 20 meest kwetsbare regio’s voor de klimaatcrisis bevinden zich in China. Dat staat in een nieuw rapport van onderzoeksbureau XDI. Naast China zullen vooral India en de VS de meeste hinder ondervinden van het veranderend klimaat tegen 2050. 

De economieën van de drie grootmachten zitten in de hoek waar de klimaatklappen vallen, zo voorspelt een rapport van onderzoeksbureau XDI dat afgelopen maandag verschenen is. 

De specialist in klimaatrisico’s beoordeelde meer dan 2600 regio’s wereldwijd. Klimaatmodellen werden getoetst aan weer- en milieudata om de schade aan economie en infrastructuur in te schatten die temperatuurstijgingen tegen 2050 zouden kunnen veroorzaken. Het gaat om fysieke schade van onder meer overstromingen, natuurbranden en zeespiegelstijging. 

Vlaanderen en Zeeland

Het rapport toont aan dat staten en provincies in China, de VS en India - drie belangrijke motoren voor de wereldeconomie - het hardst geraakt zullen worden. Maar liefst 80 procent van de 50 meest risicovolle staten en provincies in 2050 ligt in een van de de drie landen. 

In Europa behoren het Vlaams Gewest en de Nederlandse provincie Zeeland tot de grootste risicogebieden.

In Europa behoren het Vlaams Gewest en de Nederlandse provincie Zeeland tot de grootste risicogebieden, na Groot-Londen en de gebieden rond Milaan en Venetië. 

Volgens de analisten van XDI is het de eerste keer dat er een vergelijkende studie werd uitgevoerd van alle provincies en deelstaten in de wereld op vlak van klimaatrisico’s voor de bebouwde omgeving. 

‘Aangezien uitgebreide gebouwde infrastructuur doorgaans samenvalt met veel economische activiteit en kapitaalwaarde, is het absoluut noodzakelijk dat het fysieke risico van klimaatverandering goed wordt begrepen en geprijsd’, zegt topman Rohan Hamden.

De grote potentiële klimaatschade in de drie economische grootmachten kan volgens het rapport de vastgoedprijzen drukken en investeringen ontmoedigen. `

Overstromingen

Andere belangrijke economische centra in de top 100 zijn Buenos Aires, São Paolo, Jakarta, Beijing, Hồ Chí Minh City, Taiwan en Mumbai.

In Zuidoost-Azië zal de schade tussen 1990 en 2050 volgens de projecties het sterkst toegenomen zijn ter wereld. Wereldwijd wordt de meeste schade veroorzaakt door inlandse overstromingen in combinatie met kustoverstromingen. 

‘Het is cruciaal dat bedrijven, regeringen en investeerders de financiële en economische gevolgen van fysieke klimaatrisico’s begrijpen en dit risico in hun besluitvorming meenemen, voordat deze kosten het financiële kantelpunt bereiken’, aldus Hamden. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.